Και την αυστραλιανή οικονομία απειλεί να παρασύρει η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη, καθώς
εκτιμάται ότι την τελευταία εβδομάδα οι συναλλαγές στην Αυστραλία παρουσίασαν μείωση 6,5% και «χάθηκαν» περίπου 75 δισ. από τις αξίες των αυστραλιανών μετοχών.

Αυτό σημαίνει μεγάλες απώλειες και για όσους έχουν αποταμιεύσεις σε ταμεία συνταξιoδότησης- super funds και στην Αυστραλία.

Παράλληλα, λόγω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και δεδομένου ότι οι αυστραλιανές τράπεζες αντλούν το ένα τρίτο των κεφαλαίων τους από το εξωτερικό, υπάρχει η πρόβλεψη ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία, αλλά και να χορηγούνται λιγότερα στεγαστικά δάνεια.

Ειδικότερα ακόμα και αν η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας μειώσει τα επίσημα επιτόκια, λόγω της κρίσης είναι πιθανό οι αυστραλιανές τράπεζες να μην περάσουν τη μείωση στους πελάτες τους.

Αν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί η κρίση στον αυστραλιανό στεγαστικό τομέα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οδυνηρή και οι τιμές των σπιτιών, που εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα να παρουσιάσουν σημαντική πτώση.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του περιοδικού Economist, οι τιμές των σπιτιών της Αυστραλίας είναι υπερτιμημένες και υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν έως και 25% στην Αυστραλία, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα σε όσους έχουν επενδύσει σε ακίνητα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook