Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον.

Παρούσα στη συνάντηση θα είναι και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται, επίσης, η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.

Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούν κατά διαστήματα οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, απαιτώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που επηρεάζει άμεσα την αμερικανική οικονομία.

Υπό το φόβο η οικονομική κρίση να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας ισχυρές οικονομίες όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, ακόμα και της Γαλλίας, η κυβέρνηση Ομπάμα επικρίνει την αργή -όπως τη θεωρεί- διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρούν έντονα στην κριτική και στις παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον.

Εντούτοις, όπως εκτιμά ο Ζοζέ Μπαρόζο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι «πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε». Ο ίδιος χαρακτήρισε τις δύο πλευρές ως «στρατηγικούς εταίρους».