Το αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν το καρπού της ελιάς!

Από παλιά το θεωρούσαν λιχουδιά και δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσα παλιούς να αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια, που για πρωινό πριν το σχολείο, που τους έδιναν μία φέτα ψωμί που είχε ζυμώσει η γιαγιά ή η μάνα τους, λίγο αλάτι στο χαρτί και αγουρέλαιο.

Ορισμένοι πήγαιναν από το ελαιοτριβείο και κλεφτά περνούσαν την φέτα το ψωμί τους από εκεί που έτρεχε φρέσκο και λαχταριστό και πήγαιναν ικανοποιημένοι και χορτάτοι στην τάξη.

Σήμερα χάρη στην τυποποίηση μπορούν να το γευτούν ακόμα περισσότεροι καταναλωτές ανεξάρτητα αν ζουν στην πόλη ή την επαρχία.

 Για αρχή να διευκρινήσουμε ότι μπορείτε να το βρείτε λίγους μήνες τον χρόνο, όταν μαζεύονται οι ελιές και για λίγο καιρό μετά γιατί όσο περνάει ο καιρός αλλάζει η οξύτητα του και μετατρέπεται στο ελαιόλαδο που όλοι γνωρίζουμε.

Το αγουρέλαιο είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου καρπού της ελιάς. Συνήθως οι ελιές μαζεύονται με το χέρι, για να μην χτυπηθεί ο καρπός και είναι ταλαιπωρημένος. Έχει μία χαρακτηριστική πικρή γεύση και οσμή φρουτώδη και εκλεκτή όπως και ο άγουρος καρπός που προκύπτει.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί το πρώιμο \’\’παιδί\’\’ της πιο κανακεμένης μάνας ελιάς που έρχεται για να ικανοποιήσει στους πιο εκλεκτικούς της γεύσης. Ένα \’\’παιδί\’\’ που εξελίσσεται καθημερινά, αλλάζει η γεύση του και η μυρωδιά του και θέλει φροντίδα γιατί αν δεν προσέξετε τις συνθήκες που θα το διατηρήσετε θα αλλοιωθεί

Τα χαρακτηριστικά του αγουρέλαιο:

  • πολύ χαμηλή οξύτητα
  • χρώμα έντονο πράσινο
  • γεύση λίγο πικρή, πιπεράτη και φρουτώδη
  • άρωμα έντονο, φρέσκο, φρουτώδες

Το προβάδισμα στην διατροφική αξία του αγουρέλαιο, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα εντοπίζεται στην ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από το οξειδωτικό στρες που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, καρκίνου, φλεγμωνών και πολλών άλλων νόσων.

Εσείς δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε και να απολαύσετε την γεύση του και τα οφέλη του!

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook