Μειώσεις χωρίς τέλος για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με τους ασφαλιστικούς φορείς να χάνουν τη μάχη με τα ελλείμματα. Οι αναλογιστικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και σε όσα ταμεία είναι στο κόκκινο έρχονται μειώσεις από 5% έως και 30% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση στο ασφαλιστικό τους τελευταίους μήνες, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και νέων μέτρων στα τέλη του χειμώνα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μείωση των εσόδων (λόγω ανεργίας, μείωσης μισθών κ.ά.) θα υπάρξουν πρόσθετες περικοπές ακόμα και στις κύριες συντάξεις.

Στο «μέτωπο» των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας αυτή τη στιγμή το ετήσιο έλλειμμα είναι 1,2 δισ. ευρώ. Οι μελέτες δείχνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όπως δημοσίευσε το newsbeast.gr, πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μέσα στην επόμενη τριετία δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις και άλλες παροχές.

Οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Σε όσους ασφαλιστικούς φορείς είναι στο κόκκινο έρχονται περικοπές εδώ και τώρα, ενώ σε όσα Ταμεία υπάρχει πρόβλεψη για ελλείμματα σε βάθος χρόνου θα δοθεί πίστωση χρόνου (με τις μειώσεις να γίνονται κλιμακωτά).

Με βάση τις εισηγήσεις των αναλογιστών και των υπηρεσιακών παραγόντων, οι μειώσεις στα επικουρικά ταμεία θα αγγίξουν κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ) και τους ασφαλισμένους στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ).

 Όσον αφορά στα εφάπαξ βοηθήματα, χαμένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ φαίνεται πως διασώζονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως το τελευταίο τρίμηνο έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ. Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο με την επιβολή ειδικής εισφοράς από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Η συνέχεια δόθηκε αυτόν τον μήνα με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, αλλά και στα εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι υπάλληλοι της Εμπορικής. Επομένως υπάρχουν φορείς που οι χορηγούμενες παροχές θα περικοπούν για τρίτη φορά μέσα σε μόνο λίγους μήνες.

Το προωθούμενο σχέδιο – σύμφωνα με πληροφορίες – προβλέπει τα εξής:

Μείωση 20% από την 1η Ιανουαρίου των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες). Ανάλογη θα είναι η μείωση και στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων.

Μείωση 25% σε βάθος πενταετίας των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία οι μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα. Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να είναι το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα Ταμεία), το ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΥΕΚ (εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα) και το ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές εταιρείες).

Μειώσεις από 5% έως και 30% έρχονται στο εφάπαξ, με μεγάλους χαμένους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στον αντίποδα, από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως δεν κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το εφάπαξ θα προβλέπει τα εξής:

Μείωση από 5% έως 10% του βοηθήματος που χορηγούν το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο φορέας της ΔΕΗ και το Ταμείο της Εμπορικής. Πρόκειται για το δεύτερο \”κύμα\” περικοπών στους συγκεκριμένους φορείς πρόνοιας, καθώς οι πρώτες μειώσεις τέθηκαν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.

Μείωση από 25% έως 30% του εφάπαξ που χορηγούν οι φορείς των ΔΕΚΟ, σε όσες περιπτώσεις οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ελλείμματα.

Σταθερό αναμένεται να μείνει το εφάπαξ που χορηγεί το Τ.Α.Π.Ι.Τ., που καλύπτει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (εμποροϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook