Η εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως φόνους, βασανιστήρια και βιασμούς και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ φέρει ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα.

Η επιτροπή, που πήρε συνεντεύξεις από 223 θύματα και μάρτυρες, περιλαμβανομένων και λιποτακτών, κάλεσε τη Συρία να σταματήσει τις "κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", να απελευθερώσει τους κρατούμενους που συνελήφθησαν μαζικά και να επιτρέψει στα μέσα ενημέρωσης, στους εργαζομένους σε υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και στους παρατηρητές να έχουν πρόσβαση στη χώρα.

Αυτές οι μαρτυρίες δείχνουν ότι έχουν διαπραχθεί "συνοπτικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, μερικά εκ των οποίων αφορούν σεξουαλική βία καθώς και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών".
"Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή δείχνουν ότι αυτές οι κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράχθηκαν από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας το Μάρτιο του 2011" αναφέρει η έκθεση που αριθμεί 40 σελίδες.

Η επιτροπή του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει άμεσα τέλος και να δεσμευθεί να διεξάγει μία ανεξάρτητη έρευνα για αυτές τις παραβιάσεις.


protothema.gr