«Ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος», χαρακτήρισε την Παλαιστίνη, η Χιλή, η οποία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που έχουν προηγηθεί στη λήψη σχετικών αποφάσεων, όπως η Αργεντινή, ο Ισημερινός, η Βολιβία, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Κόστα Ρίκα και η Βραζιλία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Αλφρέδο Μορένο: «Η κυβέρνηση της Χιλής αποφάσισε σήμερα να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός κράτους της Παλαιστίνης ως ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Στη δήλωση δε γίνεται αναφορά στα γεωγραφικά σύνορα του παλαιστινιακού κράτους, αλλά προαναγγέλλεται επίσκεψη του Χιλιανού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, στις 4 και 5 Μαρτίου στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Πάντως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, που προηγήθηκαν της Χιλής, στο θέμα της αναγνώρισης, αναφέρονται στα σύνορα του 1967, που ίσχυαν πριν τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο των Έξι Ημερών και την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Μέσα στο 2011 ανακοίνωσε και η Ουρουγουάη ότι θα ανακοινώσει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Από τις εξελίξεις αυτές δείχνουν δυσαρεστημένες οι ΗΠΑ, θεωρώντας με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι «κάθε μονομερής ενέργεια είναι αντιπαραγωγική».

newsnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook