Σχεδόν τρεις στους δέκα λαμβάνουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό φάρμακα αυστηρώς συνταγογραφούμενα χωρίς την απαραίτητη ιατρική συνταγή, αρκούμενοι στη σύσταση είτε του φαρμακοποιού (ποσοστό 50%) είτε του γιατρού -και με διάγνωση εξ αποστάσεως- (41%) ή ακόμη και κάποιου φίλου ή γνωστού ( 8% ).

Την ίδια στιγμή, όμως σχεδόν επτά στους δέκα (67%) από αυτούς που καταναλώνουν αφειδώς φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δεν ρωτούνται από το φαρμακοποιό εάν είναι αλλεργικοί ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος και το 47% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει.

Τα παραπάνω απογοητευτικά για τη σχέση των Ελλήνων με τα φάρμακα, συμπεράσματα προκύπτουν από τη Πανελλαδική έρευνα «Hellas Health ΙV για την Υγεία των Ελλήνων» που παρουσιάστηκε την Δευτέρα από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.008 ατόμων τον Οκτώβριο του 2011 από την Metron Analysis.

Η νόσος της πολυφαρμακίας

Παρότι «κολλημένοι» με τα φάρμακα οι Έλληνες θεωρούν ότι για την αλόγιστη κατανάλωση σκευασμάτων και την πολυφαρμακία ευθύνονται κυρίως οι γιατροί (50%) και μετά οι ασθενείς (24%) και οι φαρμακευτικές εταιρίες (19%). Περισσότεροι από τους μισούς (56%) πιστεύουν ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα χωρίς να είναι πάντα απαραίτητα και έξι στους δέκα (64%) ότι συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα από ό,τι χρειάζεται.

Πάντως, όσοι αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δηλώνουν ότι το κάνουν κατά 60% γιατί εμπιστεύονται αυτόν που το συνέστησε, δηλαδή τον φαρμακοποιό, τον γιατρό ή τον φίλο (!) ενώ οι 3 στους δέκα γιατί δεν έχουν χρήματα ή χρόνο για να επισκεφθούν εκ του σύνεγγυς γιατρό.

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι ένας στους δύο γιατρούς δεν ρωτά -σε επόμενη επίσκεψη- τον ασθενή εάν εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ποσοστό 31% των γιατρών δεν ρώτησε τον ασθενή πριν συνταγογραφήσει εάν λαμβάνει άλλα φάρμακα από άλλους γιατρούς. Αλλά και ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι κατανοεί «μέτρια» τις έντυπες εσώκλειστες οδηγίες των φαρμάκων, ενώ ένας στους πέντε από τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν γνωρίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνει.


Ναι στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων

Στενή είναι η σχέση που αναπτύσσουν οι Έλληνες με τον φαρμακοποιό τους, όπως προκύπτει από την έρευνα. Ένας στους δύο (48%) επισκέπτεται τον φαρμακοποιό του 1 έως 3 φορές τον μήνα, τρεις στους δέκα από 1 έως 3 φορές το εξάμηνο, ενώ ποσοστό 7% του δείγματος απαντά «μόνο 1 φορά το χρόνο» και το 3% «καθόλου –σπάνια».

Ένας στους τέσσερις (25%) απευθύνεται στο φαρμακείο για να ρωτήσει συμβουλές υγείας και το 17% για να μετρήσει την αρτηριακή του πίεση. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (59%) πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά όλα τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης, ενώ 4 στους δέκα αντιμετώπισε πρόβλημα στο να βρει φαρμακείο ανοιχτό το Σάββατο ή τα απογεύματα Δευτέρα και Τετάρτης.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, οκτώ στους δέκα προτιμούν πολλά φαρμακεία με έναν φαρμακοποιό και μόνο το 13% προτιμά λίγα φαρμακεία με πολλούς φαρμακοποιούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook