Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, μετά από τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για σπατάλη και ποσά-πρόκληση για τη δημιουργία ιστοσελίδων.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η ιστοσελίδα του ΙΚΑ φέρεται να κόστισε 2,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τις ιστοσελίδες των Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης φαίνεται να δαπανήθηκαν 1,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για την σελίδα του υπουργείου εξωτερικών, το ποσό ήταν 1,29 εκατ. ευρώ ενώ για αυτήν της Βουλής 1,120.000 εκατ. ευρώ, όταν αντίστοιχες κατασκευές κοστολογούνται γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ.

Ο οικονομικός εισαγγελέας καλείται να δει αν προκύπτει διάπραξη αδικήματος σε βάρος του Δημοσίου ή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων βαραίνει κατά το 80% την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά το υπόλοιπο 20% εθνικούς πόρους.

Σε ανακοίνωση του το ΙΚΑ αναφέρει ότι: «Ο Διαδικτυακός τόπος του ΙΚΑ, ο οποίος δεν συνιστά απλώς ιστοσελίδα αλλά ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών με τους πολίτες, λειτουργεί από το 2002. Το συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 1,95 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ».