Ως «Δαμόκλειος σπάθη» κρέμεται πάνω από τα κεφάλια περίοικων και διερχομένων σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της παλιάς πόλης των Χανίων, ένα ερειπωμένο κτίριο για το οποίο αν και έχει αποφασιστεί η λήψη ΑΜΕΣΩΝ μέτρων , εδώ και πάνω από έναν μήνα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.

Ο λόγος για δυόροφο ερειπωμένο κτίριο στην διασταύρωση των οδών Επιμενίδου και Ικάρου, κοντά στο παλιό λιμάνι, κάτω από το οποίο διέρχονται εκατοντάδες ανυποψίαστοι πολίτες, ενώ από κάτω του περνούν για να πάνε στα σπίτια τους και οι κάτοικοι στο τέρμα της οδού Ικάρου.

Όπως αποκαλύπτει το Flashnews.gr, η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, από τις 14 Οκτωβρίου 2011 με απόφασή της ζητά

« Την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια περιοίκων και διερχομένων από τους φερόμενους ιδιοκτήτες ……………. και κληρονόμους β΄ και γ΄ ορόφων του κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Επιμενίδου 7-9 και Ικάρου εντός της παλιάς πόλης των Χανίων, καθώς η κατάσταση του κτιρίου από στατικής απόψεως κρίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

   \"\"

Συγκεκριμένα, επιβάλλονται τα εξής μέτρα ασφαλείας:

1. Δημιουργία στοάς διέλευσης πεζών με κατασκευή ικριώματος με μεταλλικό σκελετό και ξύλινο σανίδωμα σε όλο το μήκος του κτηρίου επί της οδού Ικάρου.

2. Τοποθέτηση σκαφών και πετασμάτων προστασίας στην όψη του κτιρίου επί της οδού Επιμενίδου.»

\"\"

Και όμως, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Flashnews.gr, αν και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας, ακόμη δεν έχει γίνει το παραμικρό και παρά του ότι το σχετικό έγγραφο κοινοποιείται ακόμη και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, το ερείπιο εξακολουθεί να κρέμεται έτοιμο να πέσει πάνω στα κεφάλια των διερχόμενων ανα πάσα στιγμή και ειδικά μετά από κακοκαιρία ή σεισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, το συγκεκριμένο κτίριο θα είχε κατεδαφιστεί εδώ και χρόνια ως ετοιμόρροπο, αλλά υπήρξε εμπλοκή όταν παρενέβει η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, χαρακτηρίζοντας το ερείπιο ως «διατηρητέο».

\"\"   \"\"

Συγκροτήθηκε επιτροπή για την τύχη του

Μάλιστα, το Flashnews.gr αποκαλύπτει πως λίγες ημέρες μετά την απόφαση για την λήψη «άμεσων» μέτρων προστασίας των διερχόμενων και συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για την τύχη του κτιρίου.

Όπως αναγράφεται στην απόφαση « Έργο της ως άνω Επιτροπής είναι : Ο έλεγχος της κατάστασης και η πρόταση μέτρων, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002, όπως συμπληρώθηκε με την Υπουργική Απόφαση
ΤΠΠΟ/ΔΟΕΠΤ/ΣΟΠΤΝ/27744/27.3.2009, για το διατηρητέο κτήριο, φερομένης αγνώστου ιδιοκτησίας, επί της οδού Επιμενίδου 7-9 στην Παλαιά εντός των τειχών Πόλη των Χανίων.»

Η επιτροπή, αναλόγως με την σημασία που θα δοθεί στο κτίριο, μπορεί να αποφασίσει είτε την αναπαλαίωση, είτε την μερική ή την ολική κατεδάφισή του. Το πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών, δηλαδή ,μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Δείτε εδώ την απόφαση για την λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των διερχόμενων από το κτίριο

Δείτε εδώ την απόφαση για την σύσταση της επιτροπής που θα κρίνει το κτίριο

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook