Μύδρους κατά των κυκλωμάτων των εργολάβων που διαφεντεύουν την τύχη των δημόσιων έργων, εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, μετά το φιάσκο της δημοπράτησης του αποχετευτικού δικτύου Αγίας Βαρβάρας, η οποία διεξήχθη την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011 στα γραφεία του ΟΑΝΑΚ και κρίθηκε άγονη.

Ο λόγος που η δημοπράτηση του έργου κρίθηκε άγονη είναι επειδή δεν κατατέθηκε απολύτως καμία προσφορά, αν κι έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες ενδιαφερόμενοι εργολάβοι με τις προσφορές ανά χείρας κι απλά περίμεναν από την αρμόδια επιτροπή να ανακοινώσει και επίσημα την λήξη της διαδικασίας. Παράλληλα ο Δήμαρχος κάλεσε την Πολιτεία να λάβει επιτέλους μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το παραπάνω φαινόμενο που είναι αντίθετο στους νόμους της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού και προσέτι αποτελεί τροχοπέδη στην ομαλή ροή της υλοποίησης των διάφορων έργων.

«Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της αδυναμίας του Κράτους να αντιμετωπίσει την γνωστή κλίκα κάποιων εργολάβων που παζαριάζουν μεταξύ τους τα ποσοστά της έκπτωσης των έργων. Είναι πλέον ώρα να μπει τέλος σε αυτό το παρεάκι που λυμαίνεται το δημόσιο πλούτο χρησιμοποιώντας μεθόδους που αντιτίθενται στους νόμους του υγιούς ανταγωνισμού. Δεν μπορούν κάποιοι επιτήδειοι να εμπορεύονται το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και να παίζουν με την αγωνία αιρετών και δημοτών.

Πρέπει να μπει τέλος στις φαρσοκωμωδίες των δημοπρασιών, όπου δεκάδες εργολάβοι συγκεντρώνονται στους αύλειους χώρους για να αποφασίσουν από κοινού το σαμποτάζ της εκάστοτε διαδικασίας ώστε όταν αυτή επαναληφθεί ένας από αυτούς να πάρει το έργο προσφέροντας πολύ μικρό ποσοστό έκπτωσης. Επίσης προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ενώ υπάρχουν αποδεδειγμένα εργολάβοι που επιθυμούν να καταθέσουν προσφορά και είναι αντίθετοι σε αυτό το κακοσκηνοθετημένο έργο, τελικά αναγκάζονται για …άγνωστης λόγους να οπισθοχωρήσουν. Κι όλα αυτά γίνονται σε εποχές που η ανεργία έχει εκτοξευτεί στα ύψη και χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν την υλοποίηση τέτοιων έργων προκειμένου να εξασφαλίσουν το προς το ζην.» ανέφερε μεταξύ άλλων στην αιχμηρή ανακοίνωσή του ο κ. Σχοιναράκης.

Για την ιστορία η δημοπράτηση αφορούσε το έργο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου Αγίας Βαρβάρας συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή αγωγών αποχέτευσης συνολικού μήκους 21.146 μέτρων ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν και 3 αντλιοστάσια όπως και καταθλιπτικοί αγωγοί ακαθάρτων μήκους 465 μέτρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook