Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί άμεσο στόχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτό απαντά o υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης στο βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη, ο οποίος, σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή, είχε επισημάνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο κ. Δαμιανάκης τόνιζε ότι, πέρα από τα προφανή οφέλη που θα προκύψουν από την ίδια την εκμετάλλευσή τους, αφού η Ελλάδα θα ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, θα τεθούν οι βάσεις για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο δευτερογενή τομέα. Ενδεικτικά ο Χανιώτης βουλευτής ανέφερε ότι τα επιστημονικά στοιχεία επικεντρώνονται νοτιανατολικά της Κρήτης, στη λεγόμενη «λεκάνη του Ηροδότου», όπου εκτιμάται ότι παραμένουν αναξιοποίητα 2-3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ανοιχτά του κόλπου της Μεσαράς και νοτίως της Γαύδου.    

Στην απάντησή του ο κ. Μανιάτης υπογραμμίζει ότι δρομολογείται η δημιουργία νέου φορέα για την άσκηση και διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου («Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.»). Ο συγκεκριμένος φορέας θα ιεραρχήσει τις προτεραιότητες της έρευνας υδρογονανθράκων σε όλη τη χώρα, θα εισηγηθεί σχετικώς στην κυβέρνηση και θα προχωρήσει στην υλοποίηση των τελικών της αποφάσεων (προκήρυξη περιοχών έρευνας, διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών, αξιολόγηση των προσφορών, σύνταξη των σχετικών συμβάσεων κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, δρομολογείται η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση σε συγκεκριμένες περιοχές με τη μέθοδο της ανοιχτής πρόσκλησης (open door), προκειμένου να περιοριστούν σημαντικά οι χρόνοι προκήρυξης και να αξιοποιηθούν οι συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή, που δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα ώστε οι γεωτρητικές έρευνες να εστιαστούν σε στόχους και βάθη με διαφαινόμενο θετικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, έως τις 15 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για 3 περιοχές (Πατραϊκός κόλπος, βόρειο τμήμα Ηπείρου-Ιωάννινα και δυτικό Κατάκολο), στις οποίες, παρότι ήταν αντικείμενο παραχώρησης στο παρελθόν, για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας. Τα εκτιμώμενα συνολικά απολήψιμα αποθέματα από αυτές τις περιοχές υπολογίζονται σε 250-300 εκατομμύρια βαρέλια.

Επίσης, το υπουργείο στοχεύει στην κάλυψη των ελλείψεων των σεισμικών ερευνών με προκήρυξη διεθνούς δημόσιας πρόσκλησης για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη δυτική και νότια Ελλάδα, ώστε να εξασφαλιστεί η απόκτηση, επεξεργασία και ερμηνεία δεδομένων, καθώς και η ερμηνεία υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.