Με πολιτική βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς του Ηρακλείου εμφανίστηκε ο κ. Σηφουνάκης αλλά χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα απαντώντας στην ερώτηση του Φραγκίσκου Παρασύρη.

Το εν λόγω ζήτημα τελεί σε κατάσταση αναμονής για μια περίπου εικοσαετία. Ο κ. Παρασύρης τόνισε στην ερώτησή του ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ζήτημα των συνεταιρισμών εντοπίζεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια του κρατικού μηχανισμού και του ελλιπούς και αναποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου.

Αποτέλεσμα αυτής της παρατεταμένης αδράνειας είναι ότι κανείς οικοδομικός συνεταιρισμός και ουδεμία από τις δεκαοκτώ (18) ιδιωτικές πολεοδομήσεις που εκκρεμούν στην ανατολική Κρήτη δεν βαίνει προς ολοκλήρωση. Καθένας από αυτούς έχει «κολλήσει» σε κάποια υπηρεσία, σε ένα έγγραφο, σε μια μελέτη, «παγώνοντας» στην κυριολεξία τα όνειρα πολλών συμπολιτών μας για στέγαση.

«Την στιγμή που η χώρα έχει άμεση ανάγκη από ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Παρασύρης «κάθε προσπάθεια καταστέλλεται σε ανεξιχνίαστους λαβύρινθους αντιαναπτυξιακής κουλτούρας». Με αυτά τα δεδομένα ο ερωτών βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία για να «ξεμπλοκάρουν» οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της ανατολικής Κρήτης.

Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ν. Σηφουνάκης παρέπεμψε στον νόμο 2508/1999, ο οποίος ρυθμίζει την χωροθέτηση εκτάσεων.

Στην Κρήτη τόνισε ο κ. Σηφουνάκης «παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ιδιωτικές πολεοδομήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας. Ειδικότερα για την Περιφέρεια Κρήτης, έχουν κατατεθεί συνολικά 30 αιτήσεις ιδιωτικής πολεοδόμησης και έχουν χορηγηθεί βεβαιώσεις για 9 από αυτές.

Στην πλειοψηφία, όμως, των υπολοίπων παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις στον φάκελό τους σχετικά με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού γίνεται προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Το πρόβλημα όμως είναι αμφίδρομο» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή, συμφώνησε αφενός στην ανάγκη αλλαγής των δεδομένων για την απλοποίηση και αποκέντρωση των διαδικασιών και αφετέρου υπερασπίστηκε της αρχή της προβλεψιμότητας των διαδικασιών, ούτως ώστε οι συνεταίροι των ιδιωτικών πολεοδομήσεων να γνωρίζουν από την έναρξη των σχετικών διαδικασιών της τελική τους έκβαση.

Με τη σειρά του, τέλος, ο κ. Παρασύρης τόνισε ξανά την ανεπάρκεια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων και την υιοθέτηση πρακτικών λύσεων που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες στην πράξη.