Έντονη ανοδική αντίδραση παρατηρήθηκε και σήμερα στις επενδύσεις ρίσκου, με το δολάριο και το γιεν να υποχωρούν και τα commodity currencies, το ευρώ και τη στερλίνα να ενισχύονται.

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα, λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup. «Αν και θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε ότι οι traders είναι αισιόδοξοι για μια θετική έκβαση έπειτα από μια σειρά αποτυχημένων ευρωπαϊκών προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, η πιθανότητα ενός απρόσμενα θετικού αποτελέσματος αποδεικνύεται ικανή να οδηγήσει στην κατοχύρωση κερδών» σημειώνει ο αναλυτής του DailyFX, Ilya Spivak.

Και προσθέτει: «Όσον αφορά στο ευρώ, η ανάκαμψη που σημειώνει από χθες δεν προκαλεί έκπληξη, αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι οι κερδοσκοπικές καθαρές θέσεις πώλησης στο νόμισμα άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα υψηλά 17 μηνών. Η έκταση των πρόσφατων ρευστοποιήσεων δείχνει ότι οι επενδυτές που είχαν ποντάρει σε επιδείνωση της ευρωπαϊκής εικόνας αποκόμισαν σημαντικά κέρδη, τα οποία και πρέπει να προστατεύσουν. Τα κέρδη αυτά υπονομεύονται, αν τελικά οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε κοινή δράση, για να θέσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά της Ένωσης».

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν το ρίσκο, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, υπάρχουν δύο επιλογές: 1) πιο στενή δημοσιονομική ενοποίηση υπό τη μορφή των ευρωομολόγων, και 2) η ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ ως ο «τελικός δανειστής» των χωρών που δανείζονται με απαγορευτικό κόστος.

Εκτιμάται ότι η αβεβαιότητα αυξάνει τη μεταβλητότητα στις αγορές και θεωρείται ότι η ανοδική αυτή αντιστροφή θα κρατήσει έως ότου «οι traders εξισορροπήσουν σε ουδέτερη θέση τα χαρτοφυλάκιά τους», σύμφωνα με όσα σημειώνει ο αναλυτής.

Ως προς τα σημερινά γεγονότα, η προσοχή στράφηκε σε ακόμα μία δημοπρασία στην Ιταλία, η οποία δανείστηκε με επιτόκιο πάνω από 7% για τρίτη φορά, αν και η ζήτηση κινήθηκε σε καλά επίπεδα.

Ειδικότερα, η Ρώμη πούλησε ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ τριετούς διάρκειας, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από ομόλογα με λήξη το 2022 και 1,5 δισ. ευρώ για ομόλογα λήξης το 2020. Η μέση απόδοση για τις παραπάνω δημοπρασίες διαμορφώθηκε στο 7,89%, στο 7,56% και στο 6,06% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ βρέθηκε να διαπραγματεύεται πάνω από το 1,34 δολάριο, η ισοτιμία AUDUSD «πέρασε» την ισότητα, η στερλίνα βρέθηκε να κινείται πολύ πάνω από τα 1,56 δολάρια, ενώ το ευρώ διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 104 γιεν.