Το μέλλον τους εκτός Ελλάδας φαντάζονται πλέον πάρα πολύ νέοι άνθρωποι και κυρίως όσοι έχουν εφόδιο ένα πτυχίο κάποιου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία, η απουσία προοπτικής και ο κίνδυνος της ανεργίας οδηγούν τους νέους Έλληνες στο να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, και να κάνουν καριέρα στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει εκτός συνόρων.

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιάννης Φίλης \”αρκετά παιδιά σκέφτονται μόλις αποφοιτήσουν από εδώ μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και κυρίως σε Αγγλοσαξονικές χώρες γιατί εκεί τους βολεύει το σύστημα, όπως και η γλώσσα. Πολλά από αυτά τα παιδιά όταν ολοκληρώσουν τα μεταπτυχιακά τους μένουν εκεί γιατί εκεί βρίσκουν εργασία σχετικά εύκολα , ενώ στην Ελλάδα οι προοπτικές είναι πολύ δυσοίωνες.\”

Υπάρχουν επίσης άλλοι φοιτητές όπως σημειώνει ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αποφοίτησαν από εδώ, έκαναν στην Ελλάδα και τα μεταπτυχιακά τους και βρήκαν δουλειά αργότερα στο εξωτερικό.

Το φαινόμενο της αναζήτησης εργασίας κάποιου επιπέδου, είναι γεγονός σημειώνει ο κ. Φίλης καθώς εδώ δεν υπάρχουν δουλειές αλλά και αυτές που υπάρχουν είναι τρομακτικά ανταγωνιστικές και επίσης πληρώνουν χαμηλούς μισθούς.\”Τα παιδιά αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Δεν τα αδικώ καθόλου. Κι εγώ στη θέση τους το ίδιο θα έκανα αν ξεκινούσα τώρα τη σταδιοδρομία μου, \” σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Ιδρύματος.

Σχετικά με τον προβληματισμό του ότι η Χώρα \”αδειάζει\” από επιστήμονες και \”μεγάλα μυαλά\” ο κ. Φίλης σημείωσε πως \” αυτό συνέβαινε ανέκαθεν στην Ελλάδα. Από την άλλη όμως η Χώρα έχει αυτές τις δυνατότητες. Αν χρειαζόμαστε 7 επιστήμονες και έχουμε 10 οι τρείς που περισσεύουν θα αναζητήσουν την τύχη τους αλλού. Είμαστε μία μικρή χώρα και αυτές είναι οι δυνατότητες μας.\”

 

Flashnews.gr/Ανδρέας Γερακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook