Με πολιτική βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς του Ηρακλείου εμφανίστηκε ο κ. Σηφουνάκης αλλά χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα απαντώντας στην ερώτηση του Φραγκίσκου Παρασύρη.

Συζητήθηκε στην Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις στην ανατολική Κρήτη. Το εν λόγω ζήτημα τελεί σε κατάσταση αναμονής για μια περίπου εικοσαετία. Ο κ. Παρασύρης τόνισε στην ερώτησή του ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ζήτημα των συνεταιρισμών εντοπίζεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια του κρατικού μηχανισμού και του ελλιπούς και αναποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου.

Αποτέλεσμα αυτής της παρατεταμένης αδράνειας είναι ότι κανείς οικοδομικός συνεταιρισμός και ουδεμία από τις δεκαοκτώ (18) ιδιωτικές πολεοδομήσεις που εκκρεμούν στην ανατολική Κρήτη δεν βαίνει προς ολοκλήρωση. Καθένας από αυτούς έχει «κολλήσει» σε κάποια υπηρεσία, σε ένα έγγραφο, σε μια μελέτη, «παγώνοντας» στην κυριολεξία τα όνειρα πολλών συμπολιτών μας για στέγαση.
«Την στιγμή που η χώρα έχει άμεση ανάγκη από ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Παρασύρης «κάθε προσπάθεια καταστέλλεται σε ανεξιχνίαστους λαβύρινθους αντιαναπτυξιακής κουλτούρας». Με αυτά τα δεδομένα ο ερωτών βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία για να «ξεμπλοκάρουν» οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της ανατολικής Κρήτης.
Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ν. Σηφουνάκης παρέπεμψε στον νόμο 2508/1999, ο οποίος ρυθμίζει την χωροθέτηση εκτάσεων.
Στην Κρήτη τόνισε ο κ. Σηφουνάκης «παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ιδιωτικές πολεοδομήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας. Ειδικότερα για την Περιφέρεια Κρήτης, έχουν κατατεθεί συνολικά 30 αιτήσεις ιδιωτικής πολεοδόμησης και έχουν χορηγηθεί βεβαιώσεις για 9 από αυτές. Στην πλειοψηφία, όμως, των υπολοίπων παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις στον φάκελό τους σχετικά με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού γίνεται προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Το πρόβλημα όμως είναι αμφίδρομο» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός.

Στην δευτερολογία του ο Ηρακλειώτης βουλευτής δεν δίστασε να τονίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν δίνει λύσεις καθώς ο ν. 2508/1999 αποτελεί ίσως την βασική αιτία της καθυστερημένης ολοκλήρωσης των διαδικασιών των οικοδομικών συνεταιρισμών του Ηρακλείου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι σε επίπεδο Ε.Ε. οι ιδιωτικές πολεοδομήσεις κερδίζουν καθημερινά έδαφος ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Ο κ. Παρασύρης αναφέρθηκε στον κυκεώνα των βεβαιώσεων και των εγγράφων που απαιτούνται από τον νόμο, καθιστώντας τα μέλη των συνεταιρισμών σε αρκετές περιπτώσεις αντικείμενο «εξουσιαστικής εκμετάλλευσης» από την πλευρά της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Παρασύρης αφού αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει στο κλάδο της οικοδομής η ολοκλήρωση των διαδικασιών για 3.500 κατοικίες προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας σχετική πρόταση του στον Αναπληρωτή Υπουργό, τα καίρια σημεία της οποία καταγράφονται ως εξής :

• Οι ιδιωτικές πολεοδομήσεις να γίνουν αντικείμενο εσωτερικής λειτουργίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών θα πρέπει να κατατίθεται μία και μόνο ολοκληρωμένη μελέτη (με όλα τα επιμέρους απαιτούμενα στοιχεία), προκειμένου η πολιτεία σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποφαίνεται επί των κρινόμενων ζητημάτων.

• Απαιτείται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει η σχετική προβλεψιμότητα για την έκδοση ή όχι της σχετικής άδειας.
• Απαραίτητη, τέλος, κρίνεται η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή, συμφώνησε αφενός στην ανάγκη αλλαγής των δεδομένων για την απλοποίηση και αποκέντρωση των διαδικασιών και αφετέρου υπερασπίστηκε της αρχή της προβλεψιμότητας των διαδικασιών, ούτως ώστε οι συνεταίροι των ιδιωτικών πολεοδομήσεων να γνωρίζουν από την έναρξη των σχετικών διαδικασιών της τελική τους έκβαση.

Με τη σειρά του, τέλος, ο κ. Παρασύρης τόνισε ξανά την ανεπάρκεια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων και την υιοθέτηση πρακτικών λύσεων που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες στην πράξη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook