\”Προβλήθηκε\” ως η Ερώτηση απο την οποία θα προέκυπταν απαντήσεις στα προβλήματα και στις αγωνίες του αγροτικού κόσμου της Κρήτης.

Όμως αποδείχθηκε ως το \”απόλυτο μηδέν\” όπως φαίνεται και απο το σχετικό δελτίο Τύπου του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανώλη Στρατάκη, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση στην οποία είχε συμπεριλάβει ολόκληρη την λίστα με τα αιτήματα των αγροτών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Όχι μόνο δεν υπήρξε η παραμικρή ουσιαστική απάντηση, αλλά επιπλέον επαναλήφθηκαν τα ίδια ευχολόγια και απο τον απαντώντα και απο τον ερωτώντα.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του κ.Στρατάκη :

\”Παρά το γεγονός ότι στην ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη περιέχονταν 15 αιτήματα των αγροτών της Κρήτης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Ροντούλης, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έδωσε απαντήσεις για ορισμένα μόνο απ’ αυτά.



Έτσι, σε σχέση με τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Κρήτης, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι βάσει του άρθρου 68 του Κανονισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 73/2009, υπάρχει μια ειδική ενίσχυση που δίδεται όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σ’ όλους τους Έλληνες κτηνοτρόφους, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.




Επίσης, για πρώτη φορά από φέτος λειτουργεί ειδικός κωδικός στον ΕΛΓΑ, στον οποίο μπαίνουν αποκλειστικά οι ασφαλιστικές εισφορές των κτηνοτρόφων, προκειμένου στη συνέχεια να δίδονται σ’ αυτούς όσο το δυνατόν δικαιότερες αποζημιώσεις. Μάλιστα, η αναλογία εισφορών έναντι των αποζημιώσεων είναι τρία προς δύο.




Σχετικά με το κόστος των ζωοτροφών, εξετάζεται η ένταξη της Κρήτης (που μέχρι στιγμής αποκλείεται λόγω πληθυσμιακού μεγέθους) στο ειδικό πρόγραμμα επιδότησης των μεταφορών των ζωοτροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.




Τέλος, σε σχέση με τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, ο κ.Ροντούλης δεσμέυτηκε ότι για τα έτη 2008, 2009 και 2010 συνολικά, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2012.




Από την πλευρά του ο κ.Στρατάκης, αναγνώρισε τη μέχρι στιγμής προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ να δώσει λύσεις στα αιτήματα των αγροτών, αλλά επεσήμανε ότι ίσως αυτό δεν φτάνει και χρειάζεται εντονότερη προσπάθεια και ταχύτητα ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο.




Επίσης, κατέθεσε στα πρακτικά την καταγγελία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λασιθίου που αφορά ένα γερμανικών συμφερόντων σούπερ μάρκετ της Ιεράπετρας το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, πωλούσε κηπευτικά Ιεράπετρας σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή με την οποία διακινούνται στο δημοπρατήριο.


«Αυτό σημαίνει δηλαδή στην πράξη ότι η εγρήγορση που απαιτείται πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά και ότι τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν είναι τεράστια. Ίσως οι μηχανισμοί που αυτή τη στιγμή διαθέτει το Υπουργείο δεν μπορούν να καλύψουν αυτά τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.




Ο κ.Στρατάκης ανέφερε ακόμη ότι είναι ενθαρρυντική η θετική αναλογία εισφορών έναντι αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ, αλλά όπως τόνισε για την Κρήτη οι αγρότες δεν αποζημιώνονται στον ίδιο βαθμό, εξαιτίας των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.




Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, επιφυτείες όπως η φετινή του περονοσπόρου δεν έχει καλυφθεί όπως θα έπρεπε από τον ΕΛΓΑ, και ούτε έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, παρά τις δεσμεύσεις, ενώ ήδη έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τότε που θα τελειώνε η μελέτη του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα που θα έδινε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στην Ε.Ε., μέσω των ΠΣΕΑ.




Τέλος, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν και στην επίλυση της κρίσης γιατί έχει τη δυνατότητα να παράγει πλούτο σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλους τομείς.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook