Παρά τις ανησυχίες ότι η αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου από παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, μια μεγάλη αμερικανική μελέτη ανατρέπει την άποψη αυτή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω επέμβαση είναι ασφαλής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Fertility and Sterility, ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Κάθριν Χέντερσον του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Beckman» στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο της Καλιφόρνια, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερες από 130.000 δασκάλες και διαπίστωσαν ότι όσες ήταν 45 ετών και άνω όταν αφαίρεσαν και τις δυο ωοθήκες τους είχαν ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνες που δεν υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία. Για τις γυναίκες κάτω των 45 ετών την περίοδο της επέμβασης, δεν προέκυψε αυξημένος κίνδυνος θανάτου, με την πάροδο του χρόνου.

Όπως εξηγεί η Δρ Χέντερσον, στόχος της μελέτης ήταν να αποσαφηνίσει μια ανησυχία από την διαπίστωση σχέσης μεταξύ αμφίπλευρης ωοθηκεκτομής και αυξημένου κινδύνου θανάτου.

Συχνά οι γυναικολόγοι προτείνουν στις γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή να αφαιρέσουν ταυτόχρονα και τις ωοθήκες τους. Η πρακτική της αμφίπλευρης ωοθηκεκτομής πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί στα πρώτα στάδια. Η αφαίρεση των ωοθηκών, οι οποίες παράγουν οιστρογόνα, σημαίνει την άμεση μετάβαση της γυναίκας σε εμμηνοπαυσιακή φάση, με άγνωστες όμως επιπτώσεις για τη μακροπρόθεσμη υγεία της.

Βάσει των στοιχείων της Δρ Χέντερσον, περίπου 600.000 γυναίκες υποβλήθηκαν ετησίως σε υστερεκτομές την περίοδο 2000-2004. Στις περισσότερες από τις μισές επεμβάσεις έγινε ταυτόχρονη αφαίρεση ωοθηκών.

Την προηγούμενη δεκαετία αρκετές μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για το αν η αφαίρεση των ωοθηκών αυξάνει απότομα τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, καρκίνο και άλλα αίτια, που συνήθως αυξάνεται κατά τη διαδικασία της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης.


(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook