Χριστούγεννα χωρίς στολισμένα έλατα κινδυνεύουν να κάνουν φέτος εκατομμύρια Αμερικανοί λόγω του καύσωνα και της παρατεταμένης ξηρασίας. Η ξηρασία και οι πυρκαγιές «γονάτισαν» τις φυτείες των καλλιεργητών στο Τέξας και την Οκλαχόμα, όπου αυτές τις μέρες θα έπρεπε ήδη να δέχονταν γονείς και παιδιά για να επιλέξουν μαζί ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Τα φετινά Χριστούγεννα, οι καλλιεργητές έλατων σε Τέξας και Οκλαχόμα προσανατολίζονται στην εισαγωγή δέντρων από άλλες πολιτείες, ενώ δείχνουν να έχουν πάρει απόφαση ότι απ\’ όσα έλατα τους έμειναν, φέτος αποκλείεται να βγάλουν κέρδος.

Το χειρότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι μαζί με τα μεγάλα δέντρα που επρόκειτο να κοπούν, «θύματα» του καιρού έπεσαν και τα νεαρά έλατα.

«Χάσαμε πιθανότατα το 90% των δέντρων μας», λέει ένας καλλιεργητής από την Οκλαχόμα.

«Το υπόλοιπο 10% πεθαίνει αυτή τη στιγμή».

\"\"

Ο Ντέιβιντ Μπάρφιλντ από το Τέξας δείχνει ένα «ετοιμοθάνατο» από τον καύσωνα έλατο.

Όπως εξηγεί, έχει μιλήσει με δεκάδες άλλους καλλιεργητές που βρίσκονται σε εξίσου δυσχερή θέση μετά από μήνες, τους οποίους χαρακτήρισαν μεγάλες περίοδοι καύσωνα και ξηρασίας.

Στο Τέξας, το ύψος της βροχής φέτος έφθασε μετά βίας τα 28 εκατοστά, όταν ο μέσος όρος τις υπόλοιπες χρονιές είναι πάνω από 60 εκατοστά.

Στην Οκλαχόμα, όπου ο μέσος όρος είναι τα 76 εκατοστά βροχής, το 2011 δεν έφερε παρά 47 εκατοστά, κάτι που αποδείχθηκε καταστροφικό για τα έλατα και άλλα είδη δέντρων.

«Εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα πεθαίνουν», λέει ο ειδικός σε θέματα ξηρασίας από το Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας Τράβις Μίλερ.

«Γίναμε μάρτυρες μιας ξηρασίας από αυτές που βλέπουμε… μια φορά στα 500 χρόνια, η οποία καταστρέφει τα δέντρα που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αυτού του είδους τις ακραίες συνθήκες».

Ιδιαίτερα για το Τέξας, η φετινή ξηρασία χαρακτηρίζεται η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι βροχές των προηγούμενων ημερών έκαναν κάποιους να αναθαρρήσουν – παρότι για τους παραγωγούς ελάτων είναι ήδη πολύ αργά- όμως οι προβλέψεις του Εθνικού Ωκεανογραφικού και Ατμοσφαρικού Οργανισμού των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, η ξηρασία θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές, ενώ εξαιτίας της Λα Νίνια, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το επόμενο καλοκαίρι!

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook