Μετά το πράσινο φως του Eurogroup για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, αναμένεται η αντίστοιχη απόφαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να αποδεσμευτεί το σύνολο της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, «στα μέσα Δεκεμβρίου».

«Η εκταμίευση θα γίνει μόλις αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ […] Tα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Δεκεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Έπειτα από δραματικές καθυστερήσεις και διαβουλεύσεις τριών μηνών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την Τρίτη την εκταμίευση της έκτης δόσης, μετά και τις γραπτές διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και της ίδιας της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι ο κ. Γιούνκερ πρόκειται να απευθύνει «απαντητική επιστολή» στην ελληνική κυβέρνηση και στα τρία κόμματα που τη στηρίζουν.

Αγωνία για το PSI

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Γιούνκερ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση της Ελλάδας, παροτρύνοντας την ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων.

«Η Ελλάδα είναι στο μυαλό μου μέρα-νύχτα» είπε o Γιούνκερ, προσθέτοντας:

«Eξετάσαμε την πρόοδο του PSI. Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των πιστωτών να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιανουάριο, διασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συμμετοχής, σεβόμενοι τις βασικές παραμέτρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου».

Oι διαπραγματεύσεις για το PSI με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και γενικότερα με τους ιδιώτες ομολογιούχους ξεκίνησαν επίσημα την Τρίτη στις Βρυξέλλες, είπε ο κ. Βενιζέλος. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων πρόκειται να προσδιοριστεί από την τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

«Το Eurogroup παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου αυτή να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI», είπε ο υπουργός Οικονομικών χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook