Δεν αποκλείουν πλέον τα Ηνωμένα Έθνη να βρεθούν ενώπιον του ενδεχομένου ακόμη και κήρυξης αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στη νέα συνάντηση γενικού γραμματέα – Χριστόφια – Έρογλου, τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη.

Αναλύοντας, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ, τις επιλογές, που τίθενται ενώπιον του διεθνούς οργανισμού, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επαναδιατύπωσε τη θέση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν επ\’ αόριστον.

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανή μια ανάπαυλα στις συνομιλίες, ενόψει της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα γίνει ποτέ αυτό.

Οι Κύπριοι, πρόσθεσε, είτε θα καταλήξουν σε συμφωνία είτε όχι. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «σε περίπτωση πλήρους αδιεξόδου, πολύ πιθανόν να επέλθει και το τέλος των προσπαθειών για λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Εάν κάποιοι, είπε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, θεωρούν ότι μπορεί να επανενωθεί η Κύπρος χωρίς αυτό το μοντέλο, πρέπει να έχουν αρκετή αισιοδοξία, την οποία -πρόσθεσε- δεν συμμερίζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανέφερε, επιπλέον, ότι την τελευταία τριετία έχουν συμφωνηθεί πολλά και δημιουργείται προοδευτικά η δομή μιας ομοσπονδιακής Κύπρου, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ κρίμα να αποτύχει η προσπάθεια και να εγκαταλειφθούν όλα.

Για το φυσικό αέριο, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος της διαπραγματευτικής διαδικασίας και «να καταστεί η προίκα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, της συμφωνίας λύσης.

Σήμερα, οι κ. Χριστόφιας-Έρογλου θα έχουν νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook