Η Τρίτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου κάθε χρόνου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. με απόφασή του ως ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Έτσι λοιπόν εμείς οι Χανιώτες σκεφθήκαμε να καλέσουμε τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. ή εκπρόσωπό του για να παρευρεθεί μαζί μας την 20-11-2011που ως γνωστό έχει θεσμοθετήσει ο Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Νεκρών στο Βωμό της Ασφάλτου για να τιμήσουμε όλοι μαζί όλους τους νεκρούς στην άσφαλτο και να αποκαλύψουμε ένα μνημείο του ο Ο.Η.Ε. αφιερωμένο στη μνήμη τους.

Για τους Χανιώτες που παρευρέθησαν στη σεμνή τελετή μας και στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ο.Η.Ε. ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ξεχωριστό.

Η συγκίνηση και το δάκρυ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στα πρόσωπα όλων, μα όλων των παρευρισκομένων.

Από τις 20-11-2011 κυματίζει πλέον στα Χανιά μας μαζί και δίπλα με την Ελληνική σημαία η σημαία του Ο.Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΑΡΚΟ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ .

Το μνημείο του Ο.Η.Ε. που εμείς σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε είναι μια άγρια Κρητική αρχαία ελιά ριζωμένη σε άγριες πέτρες (κατσάβραχα) του τόπου μας με 5 ρίζες όσα είναι τα πέντε μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και 5 κλαδιά όσοι και οι Ήπειροι με τα 193 φυλλαράκια όσα είναι και τα Κράτη Μέλη του Ο.Η.Ε. και με τα τρεχούμενα νερά (καταρράκτες σύμβολο ζωής)που συμπληρώνουν το έργο, θα αποτελούν πλέον Παγκοσμίως το μνημείο ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΤΟΥ του Ο.Η.Ε.

Με την κατασκευή του έργου αυτού αλλά και με την δράση μας για τη δικαίωση της μνήμης των νεκρών που ήταν βεβαιωμένα άγνωστη για τον Ο.Η.Ε. μέχρι τότε (20-11-2011) μας έδωσαν την ευκαιρία, να γνωρίσει και να ζήσει από κοντά ο εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. μια νέα γι αυτούς δράση, τη δράση μετά το δυστύχημα.

Οι εθελοντές σε συμμετοχή πόνου και δυστυχίας είναι λίγοι ενώ στις χαρές, στο πιλάφι και στο βραστό είναι πολλοί.

Με μοναδικό εργαλείο την εμπειρία μας, τα τραύματα και ψυχική δύναμη όσο ακόμα έχουμε καταφέραμε οι Χανιώτες να ξεχωρίσουμε και να προβληματίσουμε τον εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε.

Ο Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης του οποίου έχω την τιμή να είμαι Ιδρυτής και Πρόεδρος έχει μέλη που έχουν ταχθεί να είναι μαζί και δίπλα στον κάθε συνάνθρωπό μας που η μοίρα τον έκανε να χάσει ότι πιο πολύτιμο είχε στη ζωή του.

Όλοι εμείς οι Χανιώτες πρωτοπόροι στην κοινωνική ευαισθησία και ανθρωπιά δείξαμε σε όλο τον κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Έτσι λοιπόν εύχομαι και ελπίζω σύντομα εκτός από τον χώρο μνήμης των Νεκρών από τροχαία δυστυχήματα να ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ένα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με χώρους πολυμέσων και διαδραστική εκπαίδευση των παιδιών μας σε ζητήματα οδικής συμπεριφοράς, το οποίο σε συνδυασμό με το υπάρχον πάρκο θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για επισκέψεις μαθητών για μάθηση κανόνων οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς καθώς και γνώση-ενημέρωση τραυματικών εμπειριών από αποτελέσματα τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων τα οποία, μετά βεβαιότητος θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

Ο Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» ως συνδιοργανωτής της τελετής της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων και εγώ ως Ιδρυτής του Συλλόγου αυτού αισθάνομαι βαθυτάτη την υποχρέωση και ανάγκη να ευχαριστήσω Δημοσίως :

• Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ Δαμασκηνό ο οποίος καίτοι δεν είναι Μητροπολίτης της περιοχής εντούτοις προσήλθε στο πάρκο τιμώντας έτσι την μνήμη εκατομμυρίων νεκρών όλου του κόσμου στο βωμό της ασφάλτου και ετέλεσε επιμνημόσυνο Δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου λαμπρύνοντας με την παρουσία του τη σεμνή τελετή μας και προβάλλοντας το πραγματικό ενδιαφέρον της Χριστιανοσύνης στην απόδοση φόρου τιμής στους νεκρούς όλου του κόσμου.
Την επιλεκτική απουσία του τοπικού Μητροπολίτου κκ Αμφιλοχίου και την εντολή του να μην τελεστεί από ιερέα Θεία Λειτουργία της Κυριακής δεν επιθυμώ να σχολιάσω.

• Τον Υπουργό Εξωτερικών Κύριο Δρούτσα καθώς και τον αρμόδιο Διευθυντή της Διευθύνσεως Ηνωμένων Εθνών Κύριο Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση, τον πληρεξούσιο Υπουργό Β΄ Κύριο Ευάγγελο Τσαούση οι οποίοι με την αμέριστη και ουσιαστική βοήθεια του Αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη (Νέα Υόρκη) Κο Καραμίτσου Τζιρά συνέβαλλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί από τον Ο.Η.Ε. η αποστολή και εκπροσώπηση του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. από τον Κύριο Αδαμαντιάδη Μιχαήλ.

• Τον Εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε. κύριο Μιχαήλ Αδαμαντιάδη που όχι μόνο τίμησε με την παρουσία του την τελετή μας αλλά και συνέδραμε ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του σημαντικού και πρωτοποριακού εγχειρήματος. Ας σημειωθεί δε ότι όπως μας έγινε γνωστό ο κύριος Αδαμαντιάδης μετά την επιστροφή του στη Γενεύη ενημέρωσε την ηγεσία του UΝΕCE με στόχο την προβολή του γλυπτού (μας) και του συμβολισμού του για την οδική ασφάλεια στο σύστημα του Ο.Η.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο με ενδεχόμενο διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου για την οδική ασφάλεια στα Χανιά το 2012.

• Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Κύριο Απόστολο Βουλγαράκη που εμπιστεύτηκε το σύλλογο μας και του ανέθεσε σε μεγάλο βαθμό την αποστολή της πραγματοποίησης της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης , την κατασκευή όλων των εργασιών του Μνημείου – τη σχεδίαση και την κατασκευή του Μνημείου του Ο.Η.Ε. καθώς και όλους τους εργαζομένους στο Γραφείο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που τόσο βοήθησαν στην επιτυχία της τελετής .

• Την Εισαγγελία Εφετών Χανίων

• Τον Διοικητή της V Μεραρχίας Κρητών Ταξίαρχο Γεώργιο Στρατιδάκη όστις με εντελώς δική του πρωτοβουλία ενέκρινε τη διάθεση Διμοιρίας Στρατιωτικού Αγήματος αποδόσεως Τιμών καθώς και την Στρατιωτική Μουσική της Μεραρχίας για την απόδοση τιμής στους νεκρούς μας και την έπαρση των σημαιών με τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδος Ο.Η.Ε. και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Το Δήμο Πλατανιά ο οποίος δια του Δημάρχου του Κυρίου Μαλανδράκη Ιωάννη, του Αντιδημάρχου κου Δασκαλάκη και όλων των εργαζομένων στο Δήμο που συνέβαλλαν ουσιαστικά στην επιτυχή συνδιοργάνωση της Τελετής .

• Τα Μ.Μ.Ε. του Νομού Χανίων που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επί πολλές ημέρες ενημέρωση του κοινού για την εκδήλωση αυτή καθώς και για την πλήρη και αναλυτική κάλυψη της τελετής

• Το Ξενοδοχείο ΑΚΑΛΙ Ι. Θεοδωράκης Α.Ε που φιλοξένησε δωρεάν στο χώρο του τον επίσημο εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε.

• Τον ιδιοκτήτη του παραδοσιακού Ξυλόφουρνου της περιοχής Αγίου Νεκταρίου Κύριο Στέφανο Μαλαδάκη ο οποίος παρέθεσε εντελώς δωρεάν πρωτοφανή σε ποσότητα και ποικιλία είδη στη μνήμη των νεκρών της ασφάλτου.

• Την Εταιρία SPEED η οποία στεγάζεται στην οδό Χάληδων και Χατζημιχάλη «ενοικιάσεις αυτοκινήτων» το οποίο παραχώρησε δωρεάν αυτοκίνητο για τις κινήσεις – μετακινήσεις του προσκεκλημένου μας.

• Όλους τους εκπροσώπους Αρχών – Συλλόγων –Φορέων, συγγενείς και φίλους θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων οι οποίοι με την πρωτοφανή και αθρόα σε αριθμό προσέλευσή των συνέβαλλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της Τελετής, η οποία με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά μέσα έγινε, γίνεται και θα γίνει Παγκοσμίως γνωστή.

Σταύρος Πολέντας
Πρόεδρος Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης « Ο Άγιος Χριστοφόρος»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook