ΑΛΗΘΕΙΑ

Το πορτοκάλι έχει ενοχοποιηθεί πως αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό, ίσως, οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την αιμοληψία οι νοσηλευτές προσφέρουν χυμό πορτοκάλι στους ασθενείς για να αναπληρώσουν τα υγρά του οργανισμού που χάνονται με το αίμα. Θα μπορούσαν να δώσουν και άλλο είδος χυμού, όπως για παράδειγμα λεμονάδα.

Το πορτοκάλι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα καλίου σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Το κάλιο έχει την ιδιότητα όταν μειώνεται με τις τροφές να μειώνει την αρτηριακή πίεση, δηλαδή μπορούμε να πούμε πως τα πορτοκάλια όχι μόνο δεν ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, αλλά αντίθετα τη ρυθμίζουν.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
Βιογραφικό σημείωμα