Σύμβαση υπεργολαβίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπέγραψαν ο Σύλλογος επαγγελματιών κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου «ΣΕΚΝΗ» και η Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων Κρήτης «ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΙΤΑΤΑ», για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος: «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη εξαιτίας του κινδύνου που διατρέχει η πανίδα της Κρήτης από τα δηλητηριασμένα δολώματα, που έχουν στόχο τα αδέσποτα σκυλιά τα οποία επιτίθενται στα κοπάδια των κτηνοτρόφων και τους μαυροκόρακες που κατασπαράζουν τα νεογέννητα αμνοερίφια. Η ζημιά όμως που προκαλείται στην άγρια ζωή του τόπου και στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστια.

Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο τριάντα ατόμων από πλευράς κτηνοτρόφων στην περιοχή που διαμένουν μόνιμα τα αρπακτικά πουλιά στην Ανατολική Κρήτη και των ενδιάμεσων ημιορεινών περιοχών που αυτά μετακινούνται.

Ο Γυπαετός, οι Γύπες και πολλά είδη Γερακιών που αποτελούν σπάνια αρπακτικά πουλιά είναι αναγκαίο να προστατευθούν καθώς αποτελούν σημαντικό μέρος του φυσικού πλούτου της άγριας ζωής της ημιορεινής και ορεινής Κρήτης και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον μέσα από την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Το δίκτυο θα κάνει χρήση της νέας τεχνολογίας στην ανάγκη του για άμεση επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των μελών του, θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για τη δράση του, θα τοποθετήσει ενημερωτικές πινακίδες στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπως επίσης έχει στόχο να πραγματοποιήσει ημερίδες και επισκέψεις στους ορεινούς όγκους της περιοχής σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΝΗ κ. Κώστα Καρατζή.

(agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook