'Άρθρο του Κ. Μητσοτάκη για το Flashnews.gr

Σε λίγες μέρες ψηφίζεται στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2012 ο οποίος έχει την ιδιαιτερότητα να κατατίθεται από μια κυβέρνηση συνεργασίας την οποία στηρίζουν τρία από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα. Μια κυβέρνηση η οποία προέκυψε όχι τόσο από το «σάλτο μορτάλε» του κ. Παπανδρέου με την απόφασή του για δημοψήφισμα, αλλά επειδή η χώρα έφτασε σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο. Και η αντικειμενική αιτία που φτάσαμε στο χείλος της αβύσσου είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2011 έπεσε τραγικά έξω στην υλοποίησή του, παρά την απίστευτη φοροεπιδρομή η οποία γονάτισε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όλοι οι Προϋπολογισμοί, ιστορικά, έχουν πέσει έξω πρωτίστως στο σκέλος των εσόδων. Ο προϋπολογισμός του 2011 αναθεωρήθηκε πολλές φορές και η συνολική απόκλιση ξεπέρασε τα 5 δισ. €., με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τελικά τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι «συνήθεις ύποπτοι» φοροφυγάδες παραμένουν ανενόχλητοι αλλά οι συνεπείς φορολογούμενοι έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κι αν θέλουμε ως πολιτικό σύστημα να ανακτήσουμε, έστω λίγη, από την χαμένη αξιοπιστία μας, οφείλουμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα στο νέο Προϋπολογισμό. 

Εάν δεν αλλάξουμε το ύψος των φορολογικών συντελεστών και αν δεν βελτιώσουμε την ικανότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα. Είδαμε στην πράξη ότι οι αυξήσεις στη φορολογία ήταν μοιραίο λάθος αφού τελικά δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα έσοδα και βύθισαν ακόμη περισσότερο στην ύφεση μια ήδη καθημαγμένη αγορά. Την ίδια ώρα οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί παραμένουν μια πονεμένη ιστορία. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Πολλές χώρες, λιγότερο προηγμένες από την Ελλάδα, αντιμετώπισαν παρεμφερή προβλήματα με τον φοροεισπρακτικό τους μηχανισμό και κατάφεραν και τον βελτίωσαν. Εμείς δεν το έχουμε κάνει ακόμα. 

Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βασική παραδοχή πως ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν δούλεψε. Να ξεκινήσουμε μια «καθαρή κόλλα χαρτί» και να δοκιμάσουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Χρειαζόμαστε δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας όπως χρειαζόμαστε και μια δραστικότατη επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Δεν αρκεί, απλά, να μειώσουμε τον αριθμό των Δ.O.Y. Υπάρχει κι ένα ουσιαστικότατο πρόβλημα διαφθοράς, το οποίο δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. 
Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία, με διακομματική συναίνεση, να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουμε να τα αλλάξουμε όλα με ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε την φορολογική μας πολιτική. Είναι μια μεγάλη εθνική πρόκληση και μπορεί να αποτελέσει πραγματικά την αφετηρία εκείνη που θα βάλει την χώρα σε έναν σωστό δρόμο. Ας μην την αφήσουμε αναξιοποίητη. 

Κυριάκος Μητσοτάκης
Βουλευτής ΝΔ στη Β’ Αθηνών