Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά, όπου κανείς μπορεί να βρει ό,τι ζητάει. Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος.

Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες.

Στα Ζαγοροχωρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια ( Τα περισσότερα χωριά στο Ζαγορι, είναι χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί με το διάταγμα Ζαγορίου).

\"\"

Η χαράδρα του Βίκου (ή αλλιώς φαράγγι του Βικου) είναι επίσης ένα αξιοθέατο που αξίζει όχι μόνο να δείτε αλλά και να περπατήσετε μιας και διασχίζεται από ευρωπαϊκό μονοπάτι με σήμανση.

Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε πολλές. Κάποιες από αυτές είναι πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, κανό / καγιάκ, mountain bike.

Ο κόσμος κάτι παραπάνω από φιλόξενος και φιλικός.

Τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα! Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις περίφημες πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και τα κρεατικά της περιοχής που είναι υπέροχα. Συνοδεύστε το φαγητό σας με ωραίο κόκκινο κρασί της περιοχής, και περάστε τα βράδια σας πίνοντας το ντόπιο τσίπουρο.


Φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα απο τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο Ζαγόρι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου , με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

\"\"

Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στα ΝΔ της Γκαμήλας, σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1778 μ. Έχει μήκος 24 χλμ. περίπου και μέσο βάθος 900 μ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο.

Πολλοί θεωρούν την αρχή του κοντά στο χωριό Μονοδένδρι, πράγμα που είναι αναληθές, γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν και το υπόλοιπο τμήμα του το ονομαστό Βικάκι. Το τέλος του φαραγγιού είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης Παπίγκου.

Η κατεύθυνση του φαραγγιού είναι από ΝΑ προς ΒΔ. Στη μέση περίπου συναντιέται με άλλο μεγάλο φαράγγι το Μέγα Λάκκο, που θεωρείται και παρακλάδι του και το φαράγγι της Μεζαριάς, που καταλήγει στο χωριό Βραδέτο.

Μέσα στο φαράγγι επίσης βρίσκονται και οι πηγές του Βοϊδομάτη κοντά στο χωριό Βίκος.

Το πέτρωμα του Βίκου είναι κυρίως ασβεστολιθικό ενώ κατά τόπους εμφανίζονται στρώσεις φλύσχη. Εντυπωσιακοί είναι οι τεταρτογενείς σχηματισμοί με αλλούβια ποταμών, όπως στο Βοϊδομάτη και καλλούβια ασβεστόλιθων, που δημιουργήθηκαν από αποθέσεις παλιών παγετώνων.

Χαρακτηριστικά σημεία όπου μπορεί κάποιος να έχει μια πανοραμική άποψη του φαραγγιού είναι το χωριό Βίκος, ο δρόμος προς το Μεγάλο Πάπιγκο, η Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι και η Μπελόη κοντά στο Βραδέτο.

Ο καλύτερος τρόπος όμως για να απολαύσει κανείς το φαράγγι του Βίκου είναι να το διασχίσει μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού το οποίο ξεκινάει απο το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, η διαδρομή διαρκεί περίππου 6 ώρες και είναι απίστευτης ομορφιάς.

Ο ποταμός Βοϊδομάτης στο Φαράγγι του Βίκου

Ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα πεντακάθαρα παγωμένα νερά του πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου και συναντάει τον ποταμό Αώο στον κάμπο της Κόνιτσας. Είναι ένα από τα λίγα ποτάμια που το νερό τους είναι πόσιμο, επομένως όποιος διψάσει μετά από έναν περίπατο στις όχθες του δεν έχει παρά να σκύψει στο ποτάμι και να ξεδιψάσει.

\"\" \"\"

Τα γαλάζια νερά του έχουν σταθερή θερμοκρασία 4C όλο το χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζει σαν εμπειρία να τολμήσετε μια βουτιά μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια κι αφού το έχετε προηγουμένως σκεφτεί καλά! Μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια που υπάρχουν στις όχθες του, τα οποία είναι πνιγμένα στα πλατάνια και να απολαύσετε την πρωτόγνωρη φυσική ομορφιά και το τοπίο που σε κάποια σημεία συμπληρώνεται και από πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια.

Μεγάλο Πάπιγκο

Φυσικά το «αστέρι» της περιοχής είναι το Πάπιγκο (980μ. υψόμετρο) είναι από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου, γνωστό ως οικισμός από το 14ο αιώνα. Είναι κτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας και αποτελείται από δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο (4χλμ. απόσταση το ένα από το άλλο).

\"\"

Η αρχιτεκτονική στην περιοχή είναι υπέροχη, ενώ το χωριό αποτελεί και κομβικό σημείο για την επίσκεψή σας στις πηγές του Βοϊδομάτη, το φυσικό κολυμβητήριο στο «Ρογγοβό» και το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στην Αστράκα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Βλασίου (19ου αιώνα) -με σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογραφίες 100 ετών-, της Κοίμησης Θεοτόκου (18ου αιώνα), του Αγίου Γεωργίου (18ου αιώνα) και των Αγίων Ταξιαρχών (19ου αιώνα), καθώς και το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού. Επίσης, υπάρχει η Βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου.

Ή φήμη του οπωσδήποτε προηγείται: Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε στα δίδυμα Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, περνάει μέσα από την Αρίστη, διασχίζει το Βοϊδομάτη και τέλος, έπειτα από ανάβαση με εντυπωσιακή θέα, καταλήγει στα διάσημα αυτά χωριουδάκια. Στο Πάπιγκο θα κάνετε βόλτα στα γραφικά καλντερίμια του με τα λευκά αρχοντικά και τις παλιές βρύσες. Η Δρακολίμνη απέχει περίπου δύο ώρες.

Μονοδένδρι

Από τα πιο τουριστικά χωριά και από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν. Όμορφα αρχοντικά, πολλές προτάσεις διαμονής και φαγητού αλλά και συνωστισμός από πούλμαν.Το χωριό Μονοδέντρι βρίσκεται απέναντι από το Βραδέτο και είναι κτισμένο στα 1.060 μέτρα υψόμετρο σε περίοπτη θέση: έχει πλάτη στο χάσμα του φαραγγιού του Βίκου, αριστερά είναι οι πέτρινοι πύργοι της οξιάς, δεξιά ο λόφος και στο βάθος οι πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας. Το όνομά του προήλθε μάλλον από ένα τεράστιο έλατο που βρισκόταν μέχρι το 1840 κοντά στο Ναό του Αγίου Μηνά

\"\"

Επισκεφθείτε τους πέτρινους πύργους από τη θέση Οξιά, από όπου η θεά της χαράδρας του Αώου είναι εξαιρετική, τη Μονή της Αγίας Παρασκευής και τον αρχαιολογικό χώρο στο Γενίτσαρη. Στο χωριό επίσης (ακούτε, ακαμάτρες;) λειτουργεί οικοκυρική σχολή. Επίσης, κατά τη συνήθεια της περιοχής, όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, στο χωριό υπάρχει μια πέτρινη σκάλα που οδηγεί στη Βίτσα.

Παρ\’ ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, το Μονοδένδρι διεκδικεί επάξια τη θέση ενός από τα ομορφότερα χωριά του Zαγορίου. Eκεί, σε υψόμετρο 1060 θα απολαύσετε μια σπάνια θέα (από το μοναστήρι της Aγ. Παρασκευής, που χρονολογείται από το 1412) και ένα εξαιρετικό τοπίο. Mαζί με το Πάπιγκο, είναι το δεύτερο χωριό που εξασφαλίζει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο φαράγγι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook