Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας αυτή την περίοδο, λόγω της επικείμενης απογραφής που είναι προγραμματισμένη να γίνει φέτος την Άνοιξη.

Η εύθραυστη πολιτική κατάσταση με τα τελευταία αιματηρά γεγονότα, αλλά και τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν λόγο για μια χώρα που έχει ακόμη να κάνει πολλά βήματα για τον πλήρη εκδημοκρατισμό της, προσθέτουν έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι διακατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας, αλλά και στο κατά πόσο θα είναι αντικειμενική η καταγραφή του πληθυσμού.

Μέσα σ’ όλα αυτά ένα νέο δεδομένο έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο την κοινωνική ζωή της Αλβανίας, καθώς χιλιάδες πολίτες της Αλβανίας ζητούν ν’ αλλάξουν την αλβανική εθνικότητά τους σε ελληνική, προκαλώντας αντιδράσεις στην Αλβανική πλευρά. Η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχονται από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή και την Κορυτσά όπου οι περισσότεροι ζητούν να καταγραφούν με Ελληνική εθνικότητα, ενώ αντίθετα λίγες είναι οι αιτήσεις για άλλες εθνικότητες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook