Την σύσταση ειδικών κεφαλαίων, κρατικά ελεγχόμενων funds «ειδικού σκοπού», στα οποία θα τοποθετείται το κρατικό χρέος που θα υπερβαίνει το ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ – ένα όριο που θα τεθεί ως προαπαιτούμενο εφόσον η Γερμανία «περάσει» την πρότασή της για αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη – πρότεινε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας τα προτερήματα μιας τέτοιας λύσης!

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο χερ Σόιμπλε εκτιμά πως μέσω αυτών των ειδικών fund, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από δημόσια έσοδα και θα τερματίζουν τη λειτουργία τους μετά από 20 χρόνια, θα μπορούν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση των κρατικών χρεών και κρατικά, πρωτίστως όμως και ιδιωτικά κεφάλαια.

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι η χώρα του θα καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει η ανεξάρτητη «επιτροπή σοφών» της Γερμανίας, αλλά εκείνη η πρόταση μιλούσε για μια συνολική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κοινή ευθύνη των χωρών μελών. Η ιδέα τότε είχε απορριφθεί από την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, όμως επανέρχεται τροποποιημένη ως προς την «εθνική ευθύνη» κάθε χώρας για τα δικά της χρέη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook