Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι καταδίκασε την Γερμανία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξαιτίας του γεγονότος ότι, τον Ιούνιο του 2007, οι Γερμανικές αρχές συνέλαβαν και έκλεισαν, επί πενθήμερο, στα κρατητήρια, δύο νεαρούς που ήθελαν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των G20, που είχε πραγματοποιηθεί κοντά στο Ρόστοκ της Γερμανίας.

Εκδικάζοντας την προσφυγή των Schwabe και MG κατά Γερμανίας, το Δικαστήριο υποχρέωσε την Γερμανία να καταβάλλει από 3.000 ευρώ, στον καθένα από τους παθόντες και να πληρώσει και 9.000 ευρώ περίπου για δικαστικά έξοδα.

Οι δύο νεαροί είχαν συλληφθεί το πρωί της 4ης Ιουνίου 2007 διότι η γερμανική αστυνομία είχε βρει στο αυτοκίνητο τους, ένα πανό στο οποίο αναγράφονταν τα συνθήματα «Ελευθερία για όλους τους κρατούμενους» και «Δωρεάν όλα τώρα».

Στην απόφαση του το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι, οι δύο συλληφθέντες, επιθυμώντας να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις ενάντια στην Σύνοδο Κορυφής των G20, ουσιαστικά επεδίωκαν την συμμετοχή τους σε μία δημόσια συζήτηση, για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην ζωή των ανθρώπων.

Με τα συνθήματα δε, που είχαν αναγράψει στο πανό τους, επεδίωκαν να επικρίνουν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που είχαν ληφθεί στην Γερμανία ενόψει της Συνόδου, κι είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη και κράτηση μεγάλου αριθμού υποψηφίων διαδηλωτών.

Το Δικαστήριο έκρινε, τέλος, ότι οι Γερμανικές αρχές θα μπορούσαν να κατασχέσουν απλώς το πανό και να μην συλλάβουν τους νεαρούς, στερώντας τους την ελευθερία επί πενθήμερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook