Ένα εμβόλιο για τον ιό HIV μπορεί να απέχει ακόμα χρόνια, αλλά επιστήμονες αισιοδοξούν ότι υποσχόμενα αποτελέσματα από νέα έρευνα σε ποντίκια ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το AIDS, Dr. Anthony Fauci, δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική έρευνα σχετικά με μια πολύ δημιουργική ιδέα.

undefined undefined undefined undefined undefined undefinedΟ David Baltimore, από το California Institute of Technology, ενέχυσε γονίδιο σε ποντίκια, το οποίο εικάζεται ότι προστατεύει από τον ιό HIV. Μέχρι το τέλος της έρευνας, τα ποντίκια φάνηκε να έχουν 100% προστασία από τη λοίμωξη.

Επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα που καθιστούν ουδέτερα αρκετά στελέχη του HIV, αλλά είχαν πρόβλημα να οδηγήσουν το ανοσοποιητικό στη δημιουργία τέτοιων αντισωμάτων με ένα εμβόλιο.

Για τη νέα αγωγή, αντί να προσπαθούν να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου να αναπτύξει αποτελεσματικά αντισώματα δίνουν γονίδια σε έναν άνθρωπο που δημιουργούν τις πρωτεΐνες. Τα γονίδια θα εισχωρούν σε μυϊκά κύτταρα ή άλλο ιστό, οδηγώντας στην ενεργοποίηση αντισωμάτων.

Η ομάδα του Baltimore, χρησιμοποίησε ακίνδυνο ιό για να μεταφέρει γονίδιο αντισώματος και το ενέχυσε μια φορά στο μυ του ποδιού του ποντικού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ποντίκι ανέπτυξε υψηλά επίπεδα του αντισώματος, για περισσότερο από 1 χρόνο. Αυτό υποδεικνύει δια βίου προστασία για ένα ποντικό, αν και δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες τι θα συμβεί στους ανθρώπους.

Ακόμα και όταν ενέχυσαν πολύ μεγάλες δόσεις του HIV στα ποντίκια, δεν εμφανίστηκε η απώλεια των κυττάρων αίματος που προκαλεί ο ιός HIV. Οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν τελείως την πιθανότητα λοίμωξης, δήλωσε ο Baltimore, αλλά οι εξετάσεις τους σε λίγες εκατοντάδες ποντίκια δεν έδειξαν την ύπαρξη του HIV.

Ο Dr. Philip R. Johnson, από το Children\’s Hospital of Philadelphia, που ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα σε πιθήκους το 2009, πιστεύει ότι είναι σημαντικά τα ευρήματα και παρέχουν επιπλέον ενδείξεις ότι πρόκειται για σύλληψη που πρέπει να προχωρήσει.

Η ομάδα του Johnson επιθυμεί να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ανθρώπους ακόμα γρηγορότερα. Ενδεχομένως προκαταρκτικό πείραμα για την ασφάλεια της μεθόδου μπορεί να ξεκινήσει σε ένα περίπου χρόνο, δήλωσε. Η ομάδα του Baltimore ελπίζει να αρχίσει ανθρώπινα πειράματα τα επόμενα 2 χρόνια.

Ο Fauci προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα σε ποντίκια δεν εφαρμόζουν πάντα σε ανθρώπους. Δήλωσε επίσης ότι και η γονιδιακή μέθοδος και τα παραδοσιακά εμβόλια θα πρέπει να ακολουθούνται, καθώς δεν είναι σαφές πιο δρα καλύτερα. Πρόσθεσε ότι ότι ακόμα είμαστε στη φάση ανακάλυψης και για τα δυο.

Ο Dr. Harris Goldstein, διευθυντής του Einstein-Montefiore Center for AIDS Research, στη Νέα Υόρκη, αποκαλεί τα ευρήματα σημαντική εξέλιξη αν έχει αποτέλεσμα στους ανθρώπους. Μπορεί όχι μόνο να οδηγεί στην πρόληψη της λοίμωξης, αλλά και σε αντιμετώπιση για ανθρώπους που ήδη φέρουν τον ιό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’.

Πηγές: ‘Nature’.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook