Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί στην Αργεντινή σε λίγες ημέρες, κάνοντας το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό μετά τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε για την αντιμετώπιση ενός καρκίνου νωρίτερα εφέτος και καθώς σε λίγο καιρό αναμένεται να επικεντρωθεί στην εκστρατεία του για να επανεκλεγεί στο θώκο.

«Θέλω να πάω, θα πάω στο Μπουένος Άιρες για την ανάληψη της εξουσίας», είπε ο Τσάβες αναφερόμενος στην – προγραμματισμένη για την 10η Δεκεμβρίου – τελετή ορκωμοσίας κατά την οποία η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ θα αρχίσει την δεύτερή της θητεία.

Πέρα από τις επισκέψεις του στην Κούβα για θεραπεία, ο συνήθως αεικίνητος Τσάβες δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για να αφαιρεθεί ένας καρκινικός όγκος από το στομάχι του τον Ιούνιο.

Ο 57χρονος Τσάβες λέει ότι οι τέσσερις κύκλοι χημειοθεραπείας στους οποίους υποβλήθηκε καθάρισαν το σώμα του και του επέτρεψαν μια πλήρη ανάρρωση «σαν από θαύμα». Οι φήμες για την υγεία του σοσιαλιστή ηγέτη πάντως επιμένουν και γιατροί σημειώνουν ότι ουδείς καρκινοπαθής μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ανέρρωσε τόσο σύντομα.

Η ανακοίνωση του ταξιδιού του Τσάβες προστίθεται στις σταδιακά πιο συχνές δημόσιες εμφανίσεις του και άλλες προσεκτικά χορογραφημένες κινήσεις που οι υποστηρικτές του λένε ότι δείχνουν πως ανακτά τον παλιό του εαυτό.

Σήμερα και αύριο (Σάββατο) ο Τσάβες θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο της 33μελούς Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), που είχε καθυστερήσει λόγω της θεραπείας του.

Η υγεία του Τσάβες είναι ίσως το μεγαλύτερο ερωτηματικό εν όψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2012. Η αντιπολίτευση, που προσπαθεί να συνενωθεί, θεωρεί ότι της έχει παρουσιαστεί η μεγαλύτερη ευκαιρία να ανατρέψει τον πρόεδρο μετά την εκλογή του το 1999. Πάντως στην πλειοψηφία τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει, εύκολα ή δύσκολα, λόγω της ευρείας στήριξής του από τη φτωχή πλειοψηφία, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις γενναίες κρατικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από τα πετρελαϊκά έσοδα του κράτους.

Ο Τσάβες ανακοίνωσε το ταξίδι του μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Κίρσνερ, προσωπική του φίλη και πολιτική του σύμμαχο, στο Καράκας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook