Την άποψη ότι δεν υπάρχουν «γρήγορες λύσεις» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Απορρίπτοντας για άλλη μία φορά την ιδέα του ευρωομολόγου, τόνισε ότι ο μοναδικός δρόμος είναι η αλλαγή των συνθηκών και οι αυστηρότεροι κανονισμοί, καθώς και ότι αυτό είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μέρκελ επέμεινε ότι οι 17 χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν μέτρα, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και υπογράμμισε πως οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας έχουν παραβιαστεί πολλές φορές.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορεί να λυθεί μονομιάς… Πρόκειται για μια διαδιαδικασία και αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνια» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Επανέλαβε την διαφωνία της για την έκδοση ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι η από κοινού αντιμετώπιση των χρεών των κρατών της Ευρωζώνης δεν είναι λύση. Αυτή η συζήτηση για τα ευρωομόλογα «δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης» παρατήρησε.

Αντιθέτως, αυτό που η Ευρωζώνη χρειάζεται είναι μια νέα «Ένωση Σταθερότητας» με αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο και κανονισμούς για το χρέος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ο στόχος της, από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, είναι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, «προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση μεταξύ μελών και μη μελών της Ευρωζώνης», μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισήμανε, κατά την ομιλία του την Πέμπτη, ότι χρειάζεται «επανίδρυση και επανεξέταση της οργάνωσης της Ευρώπης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να καταλήξουν σε κοινή γραμμή πλεύσης επί του σχεδίου, που πρόκειται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook