Η διπλωματία της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες ότι άνοιξε εκ νέου η πρεσβεία της χώρας στην Τεχεράνη, που παρέμενε κλειστή για λόγους ασφαλείας μετά την επίθεση στη βρετανική διπλωματική αποστολή, ενώ εκλήθη ο πρεσβευτής του Ιράν στο Όσλο για να του επιδοθεί μήνυμα καταδίκης της επίθεσης αυτής.

\”Η Νορβηγία καθιστά το Ιράν υπεύθυνο για την ασφάλεια της πρεσβείας μας στην Τεχεράνη και του διπλωματικού μας προσωπικού\”, ανέφερε το νορβηγικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. Η σκανδιναβική χώρα είχε διακοινώσει το κλείσιμο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της μετά την επίθεση και τις καταστροφές την Τρίτη στην πρεσβεία της Βρετανίας από ισλαμιστές διαδηλωτές. Την Τετάρτη η Βρετανία απομάκρυνε όλους τους διπλωμάτες της που είχαν τοποθετηθεί στο Ιράν μετά την επίθεση που διέπραξαν, σύμφωνα με επίσημα ιρανικά ΜΜΕ, \”φοιτητές Μπασιτζί\” [μέλη μιας ισλαμιστικής πολιτοφυλακής].

Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να απελαθεί ο Βρετανός πρεσβευτής και να κλείσει η βρετανική πρεσβεία στο Ιράν σε αντίποινα για τις νέες κυρώσεις που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook