Η Βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας επίσπευση των αναγκαίων διαδικασιών για τη σωστή εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους καστανιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

Για τους καστανοπαραγωγούς του νομού Χανίων – όπως και ακόμη 7 νομών της χώρας – το θέμα της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς προτού οδηγηθούμε στην απώλεια των δένδρων και της καλλιέργειάς τους. Η βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας τόσο στον νομό Χανίων όσο και σε άλλους 11 νομούς, έχει ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ, «Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013».

Ήδη είναι αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι ειδικοί επιστήμονες ώστε να γίνει σωστή εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης της ασθένειας. Η ανάθεση της μελέτης είναι το πρώτο βήμα σε αυτό το πλαίσιο αλλά και το πιο σημαντικό στη διαδικασία εκκίνησης υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην απόφαση ένταξης της νέας δράσης και στην ανάθεση της μελέτης σε αρμόδιο φορέα, για την αναγνώριση και χαρτογράφηση των τύπων βλαστικής συμβατότητας του παθογόνου μύκητα και την εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης στους παραπάνω νομούς.

Με βάσει τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Πότε θα ανατεθεί η μελέτη ώστε οι πρώτοι εμβολιασμοί των δένδρων να γίνουν το Μάιο του 2012 που είναι η κατάλληλη περίοδος για την αντιμετώπιση της ασθένειας μέσω της βιολογικής καταπολέμησης της ασθένειας της καστανιάς ;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook