Υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος συνοριακών φρουρών για τον καλύτερο έλεγχο της ροής της παράνομης μετανάστευσης τάχθηκαν οι επικεφαλής της γαλλικής και της ολλανδικής διπλωματίας Μισέλ Αλιό Μαρί και Ούρι Ρόζενθαλ.

Με την ευκαιρία αυτής της πρώτης διμερούς συνάντησης, οι δύο υπουργοί εκτίμησαν ότι «οι διάφορες καταστάσεις που υφίστανται σήμερα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ζώνης του Σένγκεν, είτε θα πρόκειται κυρίως για έναν αυξημένο ρόλο της υπηρεσίας Frontex ή για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ιταλία για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής λαθρομεταναστών από την Τυνησία. Σημείωσε μάλιστα τον χρήσιμο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Frontex για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, είχε επικρίνει την έλλειψη μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης. Είχε κατηγορήσει την ΕΕ ότι «άφησε την Ιταλία μόνη» κατά την αποβίβαση περίπου 5.000 ατόμων σε πέντε ημέρες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούσα, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στις χώρες τους.

Η Frontex, που εδρεύει στη Βαρσοβία, συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, τα βοηθά στην εκπαίδευση των συνοριακών φυλάκων και σε καταστάσεις που απαιτούν τεχνική βοήθεια.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook