Την Αθήνα επισκέπτεται την Κυριακή ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ήδη πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία. Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Μπάιντεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα θα συναντηθεί, στις 5 Δεκεμβρίου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τους Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά.

Κατά τις επαφές του με την τουρκική κυβέρνηση ο κ. Μπάιντεν ζήτησε, σύφμωνα με δημοσίευμα του in.gr, να μην καθυστερήσει άλλο η επαναλειτουργία της Σχολής. Αναφέρθηκε στην ανεκτικότητα της γειτονικής χώρας για θρησκευτικές μειονότητες, επαίνεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για την επιστροφή των περιουσιών μη μουσουλμανικών βακούφιων και την καταβολή αποζημίωσης.

Δεν παρέλειψε όμως, ακολουθώντας την πάγια αμερικανική πολιτική, να ζητήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Είπε μάλιστα ότι η μη χορήγηση άδειας για την επαναλειτουργία της Σχολής «συνιστά οιωνό ανωμαλίας που φαλκιδεύει την εικόνα της Τουρκίας».

Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν είναι να δείξει την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που προκύπτουν από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook