Στον αστερισμό της υποχρηματοδότησης βρίσκονται και τα ειδικά σχολεία στο νομό Χανίων καθώς ούτε γι αυτά είναι δυνατόν να υπάρξει μια εξαίρεση από τον κανόνα των περικοπών.

Όπως είπε στο Flashnews.gr το μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Μανόλης Χατζηπαναγιώτου,  στα Χανιά υπάρχουν 5 ειδικά σχολεία από τα οποία το ένα που είναι σχολείο κωφών και που βρίσκεται στο Καστέλι Κισάμου βρίσκεται σε αναστολή, δηλαδή δεν λειτουργεί.

Επίσης το ένα από τα 5 που ήταν ολοήμερο από την εφετινή σχολική χρονιά λόγω έλλειψης δασκάλων λειτουργεί μόνο πρωί.

Τα δε υπόλοιπα που λειτουργούν όπως λέει ο κ. Χατζηπαναγιώτου, αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις. Συγκεκριμένα το βοηθητικό προσωπικό , οι άνθρωποι που δεν είναι επιστήμονες αλλά που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων, στα οποία οι μαθητές δεν έχουν κάποια αυτονομία, κυριολεκτικά είναι ελάχιστο.

Επίσης  λείπει το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Κάποιο από τα σχολεία δεν έχει σχολικό ψυχολόγο, κάποιο άλλο δεν έχει  κοινωνικό λειτουργό ή τον έχει ορισμένες μόνο ημέρες, σε κάποιο άλλο σχολείο λείπει ο φυσικοθεραπευτής, η δεν υπάρχουν νοσηλευτές.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηπαναγιώτου, τα ειδικά σχολεία χρειάζονται αυτό το ειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν, το οποίο όμως δεν υπάρχει.

Η γενικότερη κατάσταση στα Χανιά σημειώνει το το μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών δεν είναι καλή. Οι περικοπές για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων φθάνουν μέχρι και το 50%.  Και να συνυπολογίσουμε πως τα ειδικά σχολεία επισημαίνει ο κ. Χατζηπαναγιώτου \”έχουν αυξημένες ανάγκες γιατί τα παιδιά δουλεύουν με υλικά, και με οπτικοακουστικό υλικό, μπορεί κάποιος εύκολα να φανταστεί τι συμβαίνει. Τα ειδικά σχολεία είναι \”γυμνά\” από αυτά τα πράγματα.\”

Επίσης σοβαρά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και στην μετακίνηση των παιδιών που δεν έχουν αυτονομία στην κίνηση τους. Έτσι η μεταφορά τους είναι και δύσκολη αλλά  σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνη, καθώς δεν υπάρχουν συνοδοί στα λεωφορεία για να βοηθήσουν τους μαθητές.

Τέλος όπως τονίζει ο κ. Χατζηπαναγιώτου όταν απουσιάζει κάποιος δάσκαλος αναπληρώνεται με εξαιρετική δυσκολία, λόγω των περικοπών. \”Αυτά τα συνηθισμένα προβλήματα που δημιουργούν μικρή αναστάτωση στα άλλα σχολεία σε ένα ειδικό σχολείο αντιμετωπίζονται πάρα πολύ δύσκολα.\”

 

Flashnews.gr/Ανδρέας Γερακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook