Τις αμφιβολίες του για το εάν η Γερμανία θα μπορούσε να επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια σαν μια εναλλακτική πηγή, αντί της πυρηνικής, εξέφρασε ο Γερμανός ειδικός σε θέματα ενέργειας Alois Tost, σε συνέντευξή του στην EurActiv Τσεχίας.

«Τα φωτοβολταϊκά σίγουρα δεν είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, γιατί, αν αναλογιστούμε πως συμβάλλουν μόνο στο 14.2% της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ίδια στιγμή το μερίδιό τους από τις επιδοτήσεις για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας φτάνει το 38,6%» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Tost.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί η απάντηση του Tost, όσον αφορά στο ενδεχόμενο εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο Tost τονίζει τις ιδιαίτερες δυσκολίες εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα λόγω της ανεπαρκούς χωρητικότητας μεταφοράς δικτύου.

«Θα χρειαζόταν, για παράδειγμα, να ενδυναμώσουμε τη χωρητικότητα μεταφοράς δικτύου. Στη Γερμανία αυτό θα αντιμετώπιζε σκληρή αντιπολίτευση από τον πληθυσμό, γιατί συνήθως οι άνθρωποι θέλουν να έχουν καθαρή ενέργεια, αλλά κανείς δεν θέλει να έχει ανεμογεννήτριες ή καλώδια δικτύου στον κήπο του. Αλλά αυτό είναι ένα από τα πιθανά σενάρια για το μέλλον, πως οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν την ιδέα να παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια εκεί που είναι πιο αποτελεσματική, ώστε να διαβιβαστεί σε άλλες περιοχές» επεσήμανε.

Ο ίδιος στη συνέντευξή του αναφέρθηκε κυρίως στην απόφαση της Γερμανίας να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και στις ενδεχόμενες συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση.

Όπως τόνισε, σε αντίθεση με ό,τι έχει υποστηριχθεί, η κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας δεν θα γίνει αισθητή στους καταναλωτές. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι φθηνότερη από το φυσικό αέριο και ως εκ τούτου δεν έχει καμία επιρροή στον καθορισμό των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η τιμή του ηλεκτρισμού δημιουργείται στις συναλλαγές ενέργειας και πάντα καθορίζεται από την πιο ακριβή μονάδα παραγωγής ενέργειας που είναι απαραίτητη για να καλύψει τη ζήτηση. […] Και συνήθως αυτές είναι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που καθορίζουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πυρηνικοί σταθμοί ενέργειας δεν αποφασίζουν για την τιμή σχεδόν ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

energypress

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook