Σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο λιτότητας, ώστε να αποφευχθεί ο περαιτέρω δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας, έφτασαν η κυπριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν διετές \”πάγωμα\” μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιβολή πρόσθετων φόρων στα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και επιπρόσθετες περικοπές κρατικών δαπανών.

Στόχος του νέου πακέτου είναι να αποφευχθεί η ανάγκη προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοπτικά τα νέα μέτρα προβλέπουν το πάγωμα των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα δύο χρόνια, η έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, επίσης για δύο χρόνια, αύξηση του συντελεστή του φόρου κερδών από 17% σε 20%, αναθεώρηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας και στην ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.

Επίσης, αποφασίσθηκε η ψήφιση νομοσχεδίου για αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17% με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ!

Από πλευράς περικοπής των κοινωνικών δαπανών, σωστότερα των παροχών, αυτές υπολογίζονται σε τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο θα επανεξεταστούν το σύνολο των επιδομάτων στο δημόσιο, ενώ θα προβλεφθούν και μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook