Με 200 δις ευρώ ζεστό χρήμα σκοπεύει να σπάσει τον \’\’αποκλεισμό\’\’ σε Ιταλία και Ισπανία η ΕΚΤ, στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει την εκρηκτική κρίση χρέους που απειλεί να εξαφανίσει την ευρωζώνη.

Με δεδομένη την αρνητική στάση της Γερμανίας τόσο στο ευρωομόλογο όσο και στην \’\’προικοδότηση\’\’ με ποσό μαμούθ του Ευρωπαικού Ταμείου Διάσωσης, έμοιζε αναπότρεπτη η \’\’παράδοση\’\’ στην κρίση της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όπως φαίνεται όμως οι τραπεζίτες είχαν άλλη γνώμη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την ώρα που όλα έδειχναν ότι το τελευταίο Eurogroup κατέληγε σε φιάσκο, ο νέος διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έδινε την εντολή ανεύρεσης προγράμματος ρευστότητας που δεν θα έπεφτε πάνω σε γερμανικό μπλόκο.

Το \’\’δρομολόγιο των 200 δις ευρώ

Προσέξτε με ποιό τρόπο παρακάμπτεται η εμμονή της Γερμανίας που αρνείται πεισματικά στην ΕΚΤ να δανείζει υπερχρεωμένες χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, υπό το άγρυπνο μάτι της ΕΚΤ, θα δώσουν αυτά τα χρήματα στο ΔΝΤ που με τη σειρά του θα τα διοχετεύσει στα κράτη που υποφέρουν από πιστωτική \’\’ασφυξία\’\’.

Δεν εξέφραζε λοιπόν ευχή στον από μηχανής θεό ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, όταν αισιοδοξούσε παρά το ναυάγιο στο τελευταίο Eurogroup :\”Προσβλέπουμε στη μέγιστη ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ και της ΕΚΤ\”.

H \’\’μπάλα\’\’ στο γήπεδο των τραπεζιτών

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνουν παγκοσμίως οι τραπεζίτες.
Λίγες ώρες πριν την μηχανοραφία των ΕΚΤ και ΔΝΤ, είχε προγηθεί η παρέμβαση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου πάλι με στόχο την παροχή ρευστότητας.

Ράλυ ανόδου για ευρώ και χρηματιστήρια

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών φαίνονται στο ταμπλό, με το ευρώ να πετάει με μιάς, στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου από το 1,33 στο 1,35 ενώ και τα διεθνή χρηματιστήρια ξεκίνησαν ένα ράλυ που τα οδήγησε στα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το 2008.

Βέβαια το \’\’νόμισμα\’\’ των 200 δις ευρώ έχει και μία άλλη όψη.

Εαν δηλαδή δεν ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες τότε τα χρήματα αυτά απλώς δεν επαρκούν, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως τα 2 πακέτα δανείων μόνο στη χώρα μας ξεπερνούν τα 200 δις ευρώ.

newsIt.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook