Μέχρι σήμερα όσοι ήθελαν να ανατρέξουν στα αρχεία ειδήσεων των βρετανικών εφημερίδων των τελευταίων δεκαετιών έπρεπε να επισκεφτούν τη βρετανική βιβλιοθήκη στο Colindale του βόρειου Λονδίνου.

Από σήμερα όμως η βρετανική βιβλιοθήκη μπήκε για τα καλά στον ψηφιακό κόσμο καθώς ένα μεγάλο μέρος του υλικού της είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή και βρίσκεται online.

Περίπου 4 εκατομμύρια σελίδες από το αρχείο εφημερίδων είναι έτοιμες για αναζήτηση στο «British Newspaper Archive» και παράλληλα συνεχίζεται η εισαγωγή ακόμη περισσότερων. Πάνω από 65 εκατομμύρια άρθρα από φύλλα βρετανικών εφημερίδων των 300 τελευταίων χρόνων είναι διαθέσιμα.  

Για αυτή τη ψηφιοποίηση χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος, ενώ οι online εκδόσεις Brightsolid μαζί με τη βρετανική βιβλιοθήκη σκοπεύουν να «περάσουν» περίπου 40 εκατομμύρια σελίδες.

Ο επικεφαλής του τμήματος συλλογής εφημερίδων της βρετανικής βιβλιοθήκης, Ed King, ανέφερε ότι οι αναγνώστες θα βρουν το αρχείο εξαιρετικό τόσο σε προσωπικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο. «Για πρώτη φορά θα μπορούν να αναζητήσουν τους προγόνους τους μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων μας ανά πάσα στιγμή και όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο» είπε. Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση (downloading PDF αρχείων) στο αρχείο των εφημερίδων θα χρειαστεί να πληρώσετε συνδρομή: £6,95 για 48 ώρες, £29,95 για 30 ημέρες ή £79,95 για ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook