Στο 100% ανέρχονται πλέον οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ΒοΕ.

Στην εξαμηνιαία έκθεση σταθερότητας της ΒοΕ αναλύονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας στα επόμενα πέντε χρόνια για τις ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλύοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών τα επόμενα πέντε χρόνια τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή κι ακολουθούν η Πορτογαλία με 60% πιθανότητες, η Ιρλανδία με 50 και η Ιταλία με 40%.

Και στην Ιταλία πάντως δίνει σημαντικές πιθανότητες χρεοκοπίας, στο 40%. Μηδενικές πιθανότητες χρεοκοπίας έχουν για την ΒοΕ μόνο Βρετανία και ΗΠΑ.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα της ΒοΕ.
\"\"

Ο διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας,  King, σχολίασε σχετικά ότι δεν πρόκειται για θεωρία της τράπεζας, αλλά για ‘απλά μαθηματικά’. «Δεν είναι τι πιστεύουμε, είναι τι δείχνουν οι τιμές στην αγορά,» είπε. »Ωστόσο,» συμπλήρωσε, »πιστεύω ότι αυτό αποτυπώνει τη σοβαρότητα της κρίσης», ενώ τόνισε ότι »έρχεται κάποια στιγμή, που σε μια κατάσταση υπέρογκου χρέους οι δανειστές πρέπει να  συνειδητοποιήσουν ότι η κλίμακα των χρεών σε αυτούς είναι τόσο μεγάλη που θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης».

Η Βρετανία χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Η κρίση στην ευρωζώνη έχει δημιουργήσει ένα «εξαιρετικά απειλητικό περιβάλλον» για τις βρετανικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει τώρα να επισπεύσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία «μαξιλαριών» ρευστότητας, αλλιώς η βρετανική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο βύθισης σε νέα πιστωτική κρίση, προειδοποίησε  η Bank of England.

Επιπλέον, η έκθεση της BOE υπογραμμίζει το πόσο ευάλωτες είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες σε ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την BOE, οι Barclays, HSBC, Lloyds και Royal Bank of Scotland διαθέτουν συνολική έκθεση στις 5 πιο προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης ύψους 191,8 δισ. λιρών ή το 83% των βασικών τους κεφαλαίων.
Ο  King , σημείωσε πως τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη έχουν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις «χαρακτηριστικές μιας συστημικής κρίσης».

«Βλέπουμε από πρώτο χέρι το κόστος της χρηματοοικονομικής αστάθειας», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερθείς στα προβλήματα που προκαλεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες όλου του κόσμου.

Επιπλέον, ο King δήλωσε πως η παροχή ρευστότητας, όπως στην περίπτωση της συντεταγμένης κίνησης στην οποία προχώρησαν την Τετάρτη 6 μεγάλες τράπεζες, δεν μπορεί να λύσει μακροπρόθεσμα τα προβλήματα της ευρωζώνης επειδή αυτά απορρέουν από το χρέος και όχι την ρευστότητα.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook