Το Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται περίπου 25 χλμ. νότια από τα Μάλια και λίγο μακρύτερα από τον Λιμένα Χερσονήσου. Υπήρξε το τελευταίο προπύργιο αντίστασης των Μινωιτών στην επέλαση των Δωριαίων, τον 4ο αιώνα π.Χ.

 Από τις λίγες περιοχές της Μεσογείου με μόνιμη κατοίκηση στο υψόμετρο γύρω στα 850 μέτρα, ανοίγεται στις δυτικές κλιτύες του ιερού όρους της Δίκτης. Τόπος ευνοημένος από τη φύση, συνδυάζει μοναδική πανοραμική θέα και ομορφιά, με ιστορικά μνημεία, που επιβεβαιώνουν την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια.

Στις μέρες μας εκείνο που έκανε γνωστό το Οροπέδιο είναι οι περίφημοι μύλοι. Πρόκειται για ανεμόμυλους και αλευρόμυλους, φτιαγμένοι οι περισσότεροι από τους Ενετούς, και Πελοποννήσιους εποίκους στα τέλη του περασμένου αιώνα, με σκοπό την ύδρευση του Οροπεδίου.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε τη μονή της Κρυσταλλένιας, κτισμένη σε υψόμετρο 850 μ., το καταπληκτικό φαράγγι του Χαυγά, τις Λινιές, διώρυγες αποστραγγίσεως, φτιαγμένες από τους Ενετούς, αλλά και το Ψύχρο, όπου βρίσκεται το Δίκταιον Άντρο, το σπήλαιο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας. Γύρω από το Οροπέδιο υπάρχουν συνολικά 21 γραφικά χωριά, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός δρόμου 23χλμ. Το μεγαλύτερο είναι το Τζερμιάδο, πρωτεύουσα της επαρχίας, που συγκεντρώνει και τους περισσότερους επισκέπτες. Πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκεται το σπήλαιο της Τράπεζας, με σταλακτίκες, σταλαγμίτες και λείψανα Νεολιθικής εποχής.

Το Οροπέδιο Λασιθίου συνδέεται σε καθημερινή βάση μέσω ΚΤΕΛ με το Ηράκλειο, ενώ κάθε δύο μέρες υπάρχει συγκοινωνία με δρομολόγιο του ΚΤΕΛ με τον Αγ. Νικόλαο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook