Η αναγκαιότητα ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν και της συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα την «Ενεργειακή Συνεργασία και Περιβαλλοντική Προστασία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου Δρ Ζ. Δημαδάμα έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης και καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και μέλη του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου επισημαίνοντας, τονίζοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως οι ΑΠΕ.

Από την πλευρά της η Δρ.Gulshan Pashayeva του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών, το οποίο λειτουργεί υπο την αιγίδα του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, εξήγησε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων είναι συνέπεια μιας σειράς ενεργειών που αφορούν τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις στην περιοχή.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης από την πλευρά του χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν «χώρα-κλειδί» στα θέματα αυτά και έκανε ειδική αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τονίζοντας ότι με τον όρο αυτό δεν πρέπει να εννοούμε μόνο την ενέργεια από τον ήλιο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά και άλλες μορφές όπως το πώς να εξάγουμε ενέργεια από τα απορρίμματα, ή τη λεγόμενη βιομάζα και βεβαίως, όπως είπε , θα πρέπει να μας απασχολήσουν οι τρόποι με τους οποίους η ενέργεια αυτή θα διακινηθεί, δηλαδή θα αποθηκευθεί για να μεταφερθεί σε κρατικά κτίρια, νοσοκομεία, φορείς κλπ.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, επεσήμανε ότι ο αγωγός ITGI συνιστά την καλύτερη επιλογή για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου διότι «είναι τεχνικά πιο ώριμος, το πεδίο DMS είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ η τεχνική του ικανότητα έχει επαναβεβαιωθεί μέσω τις ακριβούς εκτίμησης του κόστους που σχεδόν ταυτίζεται με αυτό που προέκυψε από την τεχνική ομάδα του SD2».

«Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδος με το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Χαράλαμπος Πίππος.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της «Ευρώπης 2020» για την αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση, ο Πίππος τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη ξεπερνά κατά 2% τον στόχο που της τέθηκε από την ΕΕ.

Υπογράμμισε επίσης τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 40% μέχρι το 2020 καθώς και την παροχή 20% της πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Έκανε επίσης αναφορά στην μεγάλη δυναμική της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας από περίπου 1.3GW το 2010 στα 7.5GW το 2020», συνδέοντας τα δίκτυα μεταφορών μεταξύ των ελληνικών νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά στο project “Helios”, ο Πίππος υπογράμμισε ότι η ουσία του έγκειται στην αξιοποίηση των τεράστιων πόρων ηλιακής ενέργειας και μέσω «των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και διασυνοριακών δικτύων, θα μεταφέρεται η παραγωγή πράσινου ηλεκτρισμού στις άλλες χώρες της ΕΕ», τονίζοντας την αναγκαιότητα περιφερειακής συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους.