Η Βρετανία δεν έχει πειστεί ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ώρα που αναμένεται να κατατεθεί το περιβόητο γαλλογερμανικό σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτή τη δήλωση ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πυροδότησε νέα σενάρια για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο έχει ως προαπαιτούμενο την αλλαγή της ευρωπαϊκής Συνθήκης έτσι ώστε να επιτρέπει την στενότερη δημοσιονομική σύγκλιση των χωρών μελών, ουσιαστικά την εκχώρηση κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων σε ένα «υπερόργανο» της Κομισιόν και των χωρών της «υγιούς ομάδας του ευρώ».

Αυτό προσπάθησε να «εξηγήσει» στον Βρετανό πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κάμερον ανέφερε ότι η Βρετανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, όπως μεταδίδει το Reuters, αλλά επανέλαβε ότι αν προκύψει η ανάγκη για τροποποίηση των συνθηκών, οι αλλαγές θα πρέπει να είναι και προς το συμφέρον της χώρας του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε σαφές στον Γάλλο Πρόεδρο πως η Ευρωζώνη «πρέπει να πείσει τις αγορές ότι έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την στήριξη των κρατών και ότι δεν υστερεί σε ανταγωνιστικότητα». Για να συμπληρώσει πως «κανένα από τα δύο αυτά ζητήματα δεν απαιτεί αλλαγές των συνθηκών…»!

Και το πρόβλημα τώρα για τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ διογκώνεται καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στους κανόνες διακυβέρνησης της ευρωζώνης, που περιλαμβάνονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ, πρέπει να λάβει την έγκριση και τον 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα και της Βρετανίας!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook