Έχουν γίνει πολύ της μόδας τώρα τελευταία τα ψηφίσματα Δήμων ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα. Διαβάζω, για παράδειγμα, στο flashnews.gr το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά του οποίου είμαι δημότης και ξεχωρίζω ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης με την οποία, μεταξύ άλλων, ο Δήμος: «Ζητά από το Υπουργείο την άμεση ανάκληση του νόμου», «Καλεί τη ΔΕΗ να μην διακόψει το ρεύμα σε οποιονδήποτε», «Κρίνει το μέτρο παράνομο και αντισυνταγματικό».

Ως έλληνας πολίτης πιστεύω ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή εκλέγεται για να ασκεί διοίκηση και να παίρνει αποφάσεις σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες των πολιτών. Έχει εκλεγεί για να κάνει πράγματα για τα οποία έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη κι όχι για να θεωρητικολογεί λέγοντας πράγματα που δεν μπορεί να κάνει.

Κανένας δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να ανακαλέσει την ισχύ ενός νόμου (μόνο το Κοινοβούλιο μπορεί) ή να τον κρίνει αντισυνταγματικό (μόνο το ΣτΕ μπορεί). Ούτε μπορεί να υποχρεώσει τη ΔΕΗ (η οποία είναι εισηγμένη Α.Ε.) να μην κόψει το ρεύμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα για όσους θέλουν να την δουν.

 Καλό είναι το «αίσθημα υπευθυνότητας και η κοινωνική ευαισθησία» που επικαλείται το δημοτικό συμβούλιο Πλατανιά, αλλά δεν φτάνει. Πέρα από μια γενικόλογη πολιτική τοποθέτηση, η ανακοίνωση του Δήμου δεν έχει, επί της ουσίας, απολύτως κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τους δημότες.

Ειδικά σήμερα που η κοινωνία δοκιμάζεται, αυτό που απαιτεί από κάθε Αρχή και κάθε πρόσωπο που ασκεί διοίκηση είναι πράξεις κι όχι λόγια. Κι αν θέλουν οι Δήμοι να είναι πραγματικά χρήσιμοι για τους δημότες τους οφείλουν πρώτα από όλα να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν πολιτικοί σχολιαστές.

 Οφείλουν να ασχοληθούν σοβαρά κι οργανωμένα με τα απίστευτα λάθη και τις παραλείψεις που υπάρχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό χαράτσι, όπως τους λανθασμένους υπολογισμούς των τιμών ζώνης, τα σφάλματα υπολογισμού του εμβαδού του ακινήτου, τα πλασματικά εμβαδά (μεγαλύτερα του πραγματικού) που επηρεάζουν την χρέωση του ΤΑΠ κ.λπ. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο.

Είναι χιλιάδες οι πολίτες που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους και να βγάλουν άκρη με τις χρεώσεις που τους έχουν επιβληθεί αλλά μπλέκουν στις συμπληγάδες μεταξύ Δήμων, ΔΕΗ και Δ.Ο.Υ. . Ας κάνουν λοιπόν οι Δήμοι καλά την δουλειά που τους αναλογεί, ας ελαφρύνουν στην πράξη τα βάρη που έχουν πέσει πάνω στους πολίτες κι ας αφήσουν κατά μέρος τις ανούσιες πολιτικολογίες. Κι αν σκοντάψουν στις περιβόητες «συναρμοδιότητες», ας πάρουν μόνοι τους πρωτοβουλίες όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια προσπάθεια θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από τους δημότες αντί να εκφράζει ένα δημοτικό συμβούλιο την γενική του αντίθεση με το χαράτσι στα ακίνητα, που είναι άλλωστε καθολική μεταξύ των πολιτών. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, επιβάλλει το πραγματικό «αίσθημα υπευθυνότητας και η κοινωνική ευαισθησία» που επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πλατανιά.

Δημήτρης Φραγκάκης
Πολιτικός Επιστήμονας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook