«Γιορτές» στην Αθήνα θα κάνει η τρόικα με τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων να ξεκινά εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση θα βρεθούν, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, η νέα δανειακή σύμβαση, το επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο θα τη συνοδεύει και η εξειδίκευση μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014.

Στις 6 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η άφιξη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων τα οποία και θα προετοιμάσουν το έδαφος για τον ερχομό των επικεφαλής στις 12 του μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο απεύχεται την παραμικρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις (όπως έγινε τον Αύγουστο), καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος ύψους 80 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η εκταμίευση της δόσης αυτής αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του PSI Plus.

Η τρόικα λέει όχι σε νέα αύξηση φορολογικών συντελεστών και περαιτέρω οριζόντιες περικοπές και πλέον ζητά η δημοσιονομική προσαρμογή να εστιαστεί:

– Στην περιστολή των κοινωνικών παροχών. Εκτιμάται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για περιστολή δαπανών, με δεδομένο ότι παραμένουν υψηλές αλλά και αναποτελεσματικές. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012 θα πρέπει να έχουν εντοπιστεί ποιες δαπάνες θα καταργηθούν για να προκύψει όφελος της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, τουλάχιστον στη διετία 2013-2014.

– Στο ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων. Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να προχωρήσουν μέτρα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, τα οποία θα βασιστούν στις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Στην επανεξέταση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε απολύσεις υπαλλήλων, κάτι που η τρόικα δεν έχει βγάλει ποτέ από την ατζέντα των συζητήσεων. Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας δεν έχει ικανοποιήσει την τρόικα, με το σκεπτικό πως δεν εξασφαλίζει την άμεση συρρίκνωση των μισθολογικών δαπανών του κράτους. Γι΄ αυτό και έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να αξιοποιήσει το διάστημα έως τον Ιανουάριο και να παρουσιάσει τότε μία μελέτη για το πώς θα παρέμβει πλέον στον δημόσιο τομέα και στις διαρθρωτικές αδυναμίες του.

– Στο κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, το οποίο έχει ζητηθεί κατ΄ επανάληψη, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Είναι σαφές ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη μείωση των φορέων του Δημοσίου και όσο καθυστερεί η κυβέρνηση σε αυτό το μέτωπο, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνουν κάποιες στιγμή σαρωτικές παρεμβάσεις υπό την πίεση της τρόικας.

– Στη δραστική περιστολή της φοροδιαφυγής. Για το διάστημα 2013-2014 έχουν υπολογιστεί έσοδα της τάξης του 1,85 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα λόγω και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εφορίες με ελλείψεις προσωπικού ή ακόμα και προϊσταμένων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook