Την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική θα παραδώσει σήμερα στις 11.00 το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Έκθεση εξετάζει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο για φέτος η ΤτΕ προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, με μικρότερη ένταση σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος τουλάχιστον κατά 3%, ενώ δεν αποκλείει η μείωση τελικώς να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δίνοντας μεγαλύτερη όμως έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Η Έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται αναγκαία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και ο έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων.

Παράλληλα, η ΤτΕ θα καλέσει την Κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης επισπεύδοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ΤτΕ εκτιμά ότι μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα του Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον θα προτείνεται η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι η κεφαλαιακή του επάρκεια βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπροσθέτως με τις κινήσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν αρκετές τράπεζες, η κεφαλαιακή του θωράκιση βελτιώθηκε. Υπογραμμίζεται ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητική και σε αντίθεση με ότι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ελληνικό πιστωτικό σύστημα δέχθηκε τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση του Χρέους. Ωστόσο η ΤτΕ εκτιμά ότι πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί και φέτος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook