Στα ανοικτά της Ναμίμπιας στην Αφρική, ένα περίτεχνα φτιαγμένο ιστιοπλοϊκό σκάφος θα επιχειρήσει σύντομα να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας αγγίζοντας τους 60 κόμβους, δηλαδή 111 χιλιόμετρα την ώρα.

Το σκάφος, που περισσότερο μοιάζει με άτρακτο ανεμόπτερου ενισχυμένης με δύο πλωτήρες, λέγεται «Vestas Sailrocket 2» και το σχεδίασε ο Μάλκολμ Μπάρνσλεϊ που εργάζεται στη βρετανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas. Είναι ναυπηγημένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα. Διαθέτει έναν ακόμη πλωτήρα στο οπίσθιο μέρος και ένα πανί από πολυεστερική μεμβράνη. Το πανί δημιουργεί μεγάλη δύναμη πρόωσης που κινεί το σκάφος με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον άνεμο.

\"http://www.thedailysail.com/files/imagecache/Article_image/article_images/Paul-and-VSR2-PS_1239x800_620.jpg\"

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει το σκάφος, όμως η κατασκευή του προβλέπει την τοποθέτηση κάτω από τη γάστρα ενός μικρού υδρολισθητήρα ώστε να εξισορροπούνται οι συνέπειες από τη δύναμη της πρόωσης.

Η ιδέα για την τοποθέτηση ενός υδρολισθητήρα σε ιστιοπλοϊκό σκάφος δεν είναι καινούργια και διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1963 από τον ειδικό σε πυραύλους, Μπέρναρντ Σμιθ.

Το ιστιοπλοϊκό ρεκόρ ταχύτητας είναι 55,65 κόμβοι και το κατέχει ο αμερικανός σέρφερ Ρομπ Ντάγκλας. Το ρεκόρ αυτό έγινε πέρσι τον Οκτώβριο στην ίδια θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ναμίμπιας. Ωστόσο το να φτάσεις από τους 50 κόμβους στους 60 είναι σα να σπας το φράγμα του ήχου, εξηγεί ο πιλότος του «Vestas Sailrocket 2», Πολ Λάρσεν. Ο ίδιος επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί το ρεκόρ χρειάζεται τεχνική κατάρτιση, κουράγιο και τύχη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook