Με εκατοντάδες δισ. ευρώ σχεδιάζει να οικοδομήσει η Ευρωζώνη το «τείχος προστασίας» απέναντι στην κρίση χρέους, καθώς, παρακάμπτοντας τα εμπόδια των Συνθηκών, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα χορηγούν δάνεια στο ΔΝΤ και αυτό με τη σειρά του θα τα δίνει στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού στις αγορές.

Η προώθηση αυτού του σχεδίου κρίνεται απαραίτητη μετά την αποτυχία των Ευρωπαίων να αυξήσουν τη «δύναμη πυρός» του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF μέσω της μόχλευσης στο 1 τρισ. ευρώ.

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το Bloomberg, αναφέρουν ότι το ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί μέσω του ΔΝΤ (αφού η ΕΚΤ απαγορεύεται να δανείζει απευθείας τα κράτη) ίσως ανέλθει μέχρι τα 200 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών άναψαν αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως για την επεξεργασία αυτού του σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα «ανακυκλώνουν» κεφάλαια μέσω του ΔΝΤ, πιθανότατα αναλαμβάνοντας ανάδοχοι των προληπτικών δανειοδοτικών προγραμμάτων για την Ιταλία και την Ισπανία, οι δύο χώρες που εκτιμάται ότι τώρα είναι οι πλέον ευάλωτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Καθώς η ΕΚΤ δεν είναι μέλος του ΔΝΤ, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης είναι, η αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου θα γίνει μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

«Είναι μία εύκολη λύση, επειδή πρόκειται για διμερή δάνεια που προέρχονται από τις κεντρικές τράπεζες, δεν πρέπει να ζητήσουν χρήματα από τον φορολογούμενο», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Αλλά εμείς εξερευνούμε αυτές τις λεωφόρους. Εξαρτάται ακόμα από το ποσό που μπορούμε να συγκεντρώσουμε», προσέθεσε.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν δύο κανάλια για τη χρηματοδότηση μέσω του ΔΝΤ: Η πρώτη προβλέπει ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα θα πάνε σε λογαριασμό που θα διαχειρίζεται το Ταμείο για τα κράτη της Ευρωζώνης με προβλήματα δανεισμού και η δεύτερη ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν απευθείας στις γενικές πηγές του Ταμείου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο και δεν έχει ακόμα συζητηθεί το ύψος του ποσού που θα διατεθεί μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

«Δεν έχει συζητηθεί κάποιο ποσό σε πολιτικό επίπεδο. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει μόνο σε ότι αφορά το τεχνικό επίπεδο, έτσι τώρα κάθε νούμερο είναι καθαρή εικασία» δήλωσε αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης.

Τα ποσά που ακούγονται ποικίλλουν από «αρκετά λιγότερα από 100 δισ. ευρώ» έως «αρκετά εκατοντάδες δισ. ευρώ».

«Η εργασία πάνω σε αυτό συνεχίζεται. Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για νούμερα» φέρεται να είπε άλλη πηγή στο Reuters.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι σε αυτό το σχέδιο θα συμμετέχουν και χώρες εκτός ευρώ, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, ή η Σαουδική Αραβία, αυξάνοντας τον όγκο των κεφαλαίων που θα διατεθούν στη μάχη κατά μίας κρίσης που ίσως οδηγήσει στη συρρίκνωση ή και την κατάρρευση ακόμα της Ευρωζώνης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook