Μια ερώτηση που αντιμετωπίζω είναι πόσο γρήγορα θα κατέβω στα κιλά μου κάνοντας άσκηση.

Όσο απλή φαίνεται μια τέτοια ερώτηση τόσο σύνθετη και περίπλοκη είναι.Ένα από τα βασικά συστατικά που χρειαζόμαστε είναι ο αυξημένος μεταβολισμός.Αυτό επιτυγχάνεται με την γενικότερη ημερήσια κινητικότητά μας, την άσκηση και απαραιτήτως την διατροφή μας.

Όσο καλύτερα διατρεφόμαστε και ασκούμαστε τόσο καλύτερες καύσεις έχουμε στο γενικότερο πλαίσιο ενός εικοσιτετραώρου.

Ας παρομοιάσουμε λοιπόν το σώμα μας με ένα τζάκι, όπου την θέση των ξύλων παίρνει η τροφή και τη θέση της εστίας καύσης και της καμινάδας παίρνει το σώμα μας.

Ανάβουμε ένα τζάκι.Αν θέλουμε να μας παρέχει φλόγα και συνεπώς ζέστη πρέπει ανα τακτά χρονικά διαστήματα να το προμηθεύουμε με καλής ποιότητας ξύλα.

Αν τα ξύλα δεν είναι τα κατάλληλα ή είναι υγρά και βρεγμένα δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε φλόγα.Αν από την άλλη βάλουμε ένα μεγάλο κούτσουρο φυσικά και δεν περιμένουμε φλόγα αλλά περιμένουμε να σιγοκαίει χωρίς να μας παρέχει και αρκετή ζέστη.Απλά να συντηρεί μια υπάρχουσα κατάσταση.Αυτόν ακριβώς το ρόλο παίζει και η τροφή στο σώμα μας.

Ένα μεγάλο γεύμα τη μέρα παραμελώντας όλα τα υπόλοιπα συντηρεί απλά μια κατάσταση στο σώμα μας, δεν αυξάνει το μεταβολισμό μας και με την πάροδο του χρόνου μας φέρνει και αντίστροφα αποτελέσματα μπλοκάροντας την καλή καύση.Αντιθέτως μικρά και τακτά γεύματα κρατάνε την φλόγα άσβεστη κάνοντας καλύτερη και πλήρη καύση των τροφών μας αυξάνοντας και τον μεταβολισμό μας.
Δεν θα αφήνατε όμως ποτέ ένα τζάκι με βουλωμένη καμινάδα και μια εστία γεμάτη στάχτη και βρώμικη.

Αν το έχετε κάνει θα παρατηρήσατε οτι η καύση μειώθηκε παρόλο που προμηθεύατε τα σωστά ξύλα και με το σωστό ρυθμό.Αυτό συνέβη γιατί υπήρχαν υποπροϊόντα προηγούμενων καύσεων, που δεν επέτρεπαν να περάσει σωστά το οξυγόνο και να βοηθήσει στην καύση.

Αλλά και με καθαρή εστία και βουλωμένη καμινάδα όλος ο καπνός επιστρέφει στο δωμάτιο δημιουργώντας μια ασφυκτική και επικίνδυνη ατμόσφαιρα.

Αυτό το ρόλο παίζει και η άσκηση.Καθαρίζει, συντηρεί και βοηθάει στη σωστή καύση και λειτουργία του σώματος, αποκομίζοντας έτσι το μεγαλύτερο και βασικότερο αγαθό όλων.
Την υγεία μας.

Η μόνη διαφορά του σώματος με το τζάκι είναι οτι ενώ στο τζάκι μπορούμε να δούμε πότε χρειάζεται κάτι, στο σώμα μας πρέπει να εκπαιδευτούμε να το ακούμε και να το νιώθουμε ώστε να του προμηθεύουμε την σωστή ποιότητα και ποσότητα.

Σαν παράδειγμα βέβαια είναι πολύ απλό συγκριτικά με τις πραγματικές διαδικασίες που λαμβάνουν μέρος μέσα στο σώμα μας, αλλά μερικές φορές επίσης η λύση στα προβλήματά μας είναι τόσο απλή όσο να καθαρίσουμε το τζάκι μας.

Σημάδης Θεόδωρος
Personal Trainer-Group Exercise Trainer

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook